Anchetatorii au stabilit că aceste companii ce aveau contracte cu statul român funcționau bazându-se pe înțelegeri de tip cartel. Autoritatea Federală pentru Concurență din Austria le bănuia că au câștigat ilegal licitații, iar în 2020 au cerut verificări ample.
„(...) întrucât acordurile de cartel conduc la eliminarea sau reducerea concurenței, clienții publici riscă să fie nevoiți să plătească prețuri mai mari pentru aceste contracte. Costuri mai mari înseamnă cheltuieli publice crescute, ceea ce, la rândul său, pune o povară asupra contribuabililor, se arată în raportul Autoritatea Federală pentru Concurență din Austria, citat de Realitatea Plus.
Aceste încălcări ale legii includeau stabilirea prețurilor, împărțirea pieței, schimbul de informații sensibile din punct de vedere competitiv și astfel, câștigarea frauduloasă a licitațiilor. Pe perioada anchetei, o mare cantitate de documente și date IT a fost ridicată la descinderi. Cele două firme austriece ar fi obținut de la statul român contracte pentru proiecte în construcții cuprinse între 50.000 și 60 milioane de euro.
Legea federală împotriva cartelurilor din Austria interzice orice comportament care poate împiedica sau denatura concurența, iar una dintre companiile mari acuzate în acest caz și-a și recunoscut vinovăția. A fost amendată cu peste 60 de milioane de euro, iar decizia a fost definitivă.