Propunerea de eliminare a unor facilități fiscale va fi înaintată coaliției de guvernare. În cazul în care propunerea va fi aprobată, măsura ar urma să intre în vigoare din data de 1 septembrie.
Ministrul Marcel Boloș a subliniat importanța acoperirii cheltuielilor guvernamentale prin revizuirea sistemului de facilități fiscale, îmbunătățirea colectării fiscale de către ANAF și combaterea evaziunii fiscale.
Două categorii de facilități fiscale
Există două categorii de facilități fiscale, unele cu posibile efecte începând cu 1 septembrie, în special cele legate de consum și venituri, iar altele cu intrare în vigoare de la 1 ianuarie.
„Trebuie, și o zic cu toată fermitatea, că orice cheltuială pe care o dă Guvernul trebuie acoperită din ceea ce înseamnă revizuirea sistemului de facilități fiscale, de mai buna colectare a banilor de către ANAF, dar și combaterea evaziunii fiscale.
Sunt două categorii de facilități fiscale, unele care pot produce efecte de la 1 septembrie, aici discutăm de cele legate de consum și venituri. Le-am împărțit tocmai în acest fel facilitățile fiscale și impactul lor – cele cu intrare în vigoare de la 1 septembrie și apoi al doilea set – cu intrare în vigoare de la 1 ianuarie”, a declarat Marcel Boloș.
Una dintre facilitățile fiscale vizate se referă la asigurările sociale de sănătate, care nu erau plătite de toți angajații până în prezent. Contribuția la fondurile de pensii private va fi, de asemenea, afectată de această propunere.
Categoriile vizate
Ministrul a subliniat importanța uniformizării regulilor privind facilitățile fiscale pentru a evita tratamente diferite între diferitele categorii de beneficiari, precum IT, agricultură și construcții. Propunerea va fi discutată în coaliție, iar aplicarea restructurării va fi eșalonată.