Multitudinea de oferte disponibile pe piață ne face să credem că avem nevoie de foarte multe lucruri, dar în realitate este vorba despre comercianții care cunosc foarte bine această parte psihologică a cumpărăturilor și o speculează pentru a-și crește vânzările. Totuși, și consumatorii se pot proteja de cheltuielile neplanificate pentru a nu-și destabiliza bugetul. Iată câteva modalități prin care poți evita risipirea banilor din impuls!
1. Întocmește o listă de cumpărături
Pregătește o listă de cumpărături, de preferat pentru întreaga săptămână și încearcă să o respecți atunci când mergi la supermarket. Este important să nu exagerezi și să-ți notezi doar produsele absolut necesare, iar în acest fel vei reuși să salvezi o mulțime de cheltuieli fără rost. Mai mult, vei învăța să folosești produsele într-un mod rațional și o să economisești sume considerabile de bani.
2. Adoptă regula de 30 de zile
Obișnuiești să mergi adesea într-un magazin și să descoperi un produs de la care nu-ți poți lua ochii? Poate fi vorba de o haină, un telefon sau un aparat electrocasnic. Ei bine, ca să moderezi cheltuielile, notează pe o foaie numele obiectului care ți-a atras atenția, prețul acestuia și locul în care l-ai văzut și apoi pune bilețelul într-un loc vizibil. În cazul în care peste 30 de zile vei fi cu gândul tot la el, poți lua în calcul achiziționarea lui. Împrumutul până la salariu se poate dovedi util într-o astfel de situație, mai ales dacă nu ai pus bani deoparte pentru astfel de cumpărături. În schimb, dacă gândul dispare, atunci a fost vorba doar de o iluzie de moment.
3. Încearcă să gândești rațional
În mod sigur nu este deloc simplu să gândești rațional atunci când vrei să cumperi ceva din impuls. De aceea, înainte de a efectua orice fel de achiziție, încearcă să-ți faci o regulă din a te întreba dacă produsul respectiv îți îmbunătățește viața într-un fel, te ajută să îți îndeplinești anumite obiective, să te simți mai bine sau îți simplifică activitățile zilnice. Astfel, poți să-ți evaluezi achizițiile și să determini motivele reale pentru care ai nevoie de un anumit lucru.
4. Nu merge la cumpărături cu stomacul gol
Te poate surprinde o asemenea afirmație, dar dacă nu ai experimentat asta până acum sau nu ai acordat atenție acestui fapt, află că poți cheltui cu 30% mai mult dacă mergi la cumpărături atunci când îți este foame. Ține cont de acest lucru și vei observa că nu o să mai risipești atât de mulți bani fără un motiv bine întemeiat.
5. Evită alimentele semipreparate
Știm cu toții că mare parte din veniturile lunare se duc pe mâncare. Atunci când mergi la cumpărături, ai tendința de a achiziționa preparare ușor de pregătit fără să iei în considerare faptul că dacă gătești chiar tu acea mâncare vei economisi aproape jumătate din banii cheltuiți pe semipreparate.
6. Amintește-ți câte ore trebuie să muncești pentru un lucru
Ca să înțelegi cât mai bine dacă merită sau nu să cheltui banii, din impuls, pe anumite lucruri, nu ar strica să te gândești cât trebuie să muncești pentru a dispune de suma necesară pentru a le cumpăra. S-ar putea să te surprindă cât efort depui și să ai un argument rațional în fața achizițiilor de prisos.
7. Compensează cu altceva
O variantă excelentă de a-ți modera cheltuielile este să găsești întotdeauna altceva de făcut în locul achizițiilor impulsive. De exemplu, dacă vrei să mergi la mall și știi sigur că nu o să reziști tentației de a cumpăra ceva, evită centrele comerciale și ieși la plimbare în parc. Dacă ai vrei să-ți cumperi un tricou scump, înlocuiește-l mai bine cu o bluză mai ieftină, de care ai nevoie la birou.
Indiferent de situație, chiar poți deține controlul asupra cheltuielilor tale. Încearcă să te bucuri de lucrurile simple și cu adevărat prețioase, planifică-ți costurile cu atenție și economisește de dragul stabilității. Gestionarea corectă a resurselor financiare te va ajuta să trăiești mai confortabil și să îți îndeplinești toate obiectivele, fără să mai investești banii în lucruri inutile.