Cultură de lavandă
Lavandă este o minunăție a naturii, însă nu mulți știu că această plantă iți poate aduce și profituri semnificative. Nu ar fi rău să iei în considerare cultivarea lavandei, dar trebuie să știi că acest lucru necesită bani și timp.
Pentru a cultivă un hectar de lavandă o să ai nevoie de aproximativ 10.000 euro pentru a cumpără butașîi, a îi plantă și a îi întreține timp de 2 ani. După ce a ajuns la imunitate, plantă vă avea o înălțime de până la 2 metri și vă fi imună la buruieni.
Nu mai trebuie să iți spunem că atunci când o să o recoltezi, lavandă poate fi vândută pentru florile ei frumos mirositoare, pentru obținerea de uleiuri volatile, în timp ce mierea de lavandă este o delicatesă.
Microfermă de prepelițe
În cazul în care vrei să investești mai puțîn, atunci iți propunem o microfermă de prepeliță. Ouăle acestor pasări sunt pline de mineral, vitamine și proteine, iar popularitatea lor crește pe zi ce trece. Chiar și carnea prepelițelor începe să fie căutată și la noi în țară.
Pentru a începe această afacere o să ai nevoie de un spațiu de 20 de metri pătrați, care trebuie poziționat într-o zona ferită de zgomote. Inițial, poți începe cu 100-200 de pasări, iar rezultatele o să le vezi destul de repede pentru că o prepeliță poate face aproximativ 30 de ouă pe luna.
Ar trebui, totuși, să te asiguri că prepelițele au lumina și o temperatura constanța, pentru că aceste două elemente sunt esențiale pentru producția de ouă. Totodată, ia în considerare și construirea unor cuști.
Afacere cu săpunuri naturale
Ți-am arătat cum să faci săpun de casă, însă ce ai spune dacă ai face din acest produs o afacere? Știm cu toțîi că produsele din comerț sunt pline de substanțe chimice, iar lumea a început să caute alternative naturale.
Investiția pentru o fabrică de săpunuri se ridică la aproximativ 3.000 de euro, pentru că vei avea nevoie de ingrediente și ustensile. Dacă ai luat în considerare și o cultură de lavandă, atunci poți îmbină aceste două afaceri și să faci săpunuri naturale care conțîn plantă minune.
Ține minte că ai neboie de răbdare și timp, iar banii nu o să vină peste noapte pentru că vă trebui să creezi un produs ce te vă reprezenta. Încearcă să găsești rețetă perfectă, testează și vei ajunge să vinzi cel mai bun produs.
Cultură de plante medicinale
Ce ai spune dacă ai cultivă plante medicinale pentru ceaiuri? Pentru că majoritatea ceaiurilor de la noi din comerț provin din import, nu ar fi o idee rea să cultivi plante medicinale precum mentă sau mușețelul.
Investiția pentru o plantăție de un hectar se ridică la aproximativ 1.000 de euro, iar plantele nu sunt sensibile și rezistă la condițiile de mediu. La o plantăție de mentă poți obține circa 7-8 tone la hectar, în timp de dintr-o plantăție de mușețel obțîi în jur de 2-3 tone la hectar.
De asemenea, nu înseamnă că trebuie să te rezumi la aceste plante, pentru că mai poți cultivă gălbenele, echinaceea, armurariu, ricin sau șoc.
Cultură de căpșuni
Dacă vrei să mergi mai departe, poți ambala propriul tău ceai, însă acest lucru înseamnă o investiție mai mare decât cea inițială. Vei avea nevoie de o linie de producție, dar și de o campanie de marketing.
Afacerile cu căpșuni pot aduce bani serioși pentru cei ce se aventurează în acest domeniu. Investinia inițială se ridică undeva la 600 euro pentru o suprafață de 600 mp. La început, vă trebui să cumperi stoloni, instalația de picurare, folia de mulcire, dar și dolomită amorfă care vă fi folosită că și îngrășământ.
Profitul nu vă veni imediat! Abia în al treilea an de plantare aceste fructe iți vor aduce și bani. Pentru a cultivă căpșunile o să ai nevoie de un teren plan sau cu o plantă ușoară, dar și o protecție pe timp de iarnă.
Când se coc, căpșunile pot fi vândute în hypermarket-uri, online sau în piețe. Fructele au mare căutare, mai ales în primele luni ale anului.
Cultivarea cartofilor mov
Cu toate că nu multă lume știe acest lucru, o cultură de cartofi mov iți poate aduce printre cele mai mari profituri din agricultură. O plantăție de un hectar înseamnă un profit de aproximativ 150.000 euro.
Bineînțeles, nu este atât de ușor să cultivi cartoful mov, pentru că acesta e destul de greu de aclimatizat. Investiția inițială este de a cumpără 3 tone de tuberculi, care costă circa 30 lei/tubercul. Totuși, la un hectar veți putea recolta aproape 30 de ține de cartofi mov.
Mai trebuie să luați în calcul și îngrijirea culturii de cartofi mov, pentru că aceștia pot fi atacați de gândacii de Colorado.
Afacere cu miere de albine
Mierea de albine este la mare căutare, așa că ia în considerare și acest tip de afacere. Apicultura este una dintre cele mai vechi meserii din lume și poți începe o afacere cu miere de albine investinf aproximativ 1.000 de euro.
Pentru început, o să ai nevoie de 5-10 familii de albine, însă pe lângă acestea trebuie să achiziționezi și fagurii, ramele pentru stupi, dar și tratamente pentru diverse boli. Toate aceste costuri se ridică undeva la 300 de lei.
Foarte important este să aveți acces la o baza melifera, adică acele resurse de nectar din rază de zbor a stupinei. O familie de albine poate produce undeva la 25 de kilograme de miere, așa că puteți obține o producție de peste 200 kilograme.
Fermă de porci din rasă Mangalița
Porcii din rasă Mangaliță pot aduce profituri pentru cei ce locuiesc la țară. Vorbim strict de creșterea acestora, fară a include activitatea de procesare. Un porc din rasă Mangaliță are o perioada de creștere de doi ani, iar când atinge această vârstă vă avea o greutate de aproximativ 120 kg.
Investiția inițială pentru o fermă de porci din rasă Mangaliță se ridică undeva la 12.000 euro, incluzând și amenajarea adăpostului, dar și un țarc pentru că porcii să aibă loc să se miște. Unde mai adaugăm și faptul că acești porci au o carne ce conține acizi grași de tip omega 3, iar procentul de acizi grași nesaturați ajunge la 70%, similar cu cel întâlnit în uleiul de măsline sau somon.
Cultivarea șofranului
Șofranul poate fi cultivat și în România, iar profitul obținut poate fi destul de mare. Avantajul este că nu o să ai nevoie de un teren foarte mare, 250 mp sunt de ajuns. Investiția inițială include 3.000 de bulbi de șofran, care costă undeva la 0.6 euro/bulb, adică în jur de 1.800 euro.
Pentru a obține un kilogram de șofran, vei avea nevoie de peste 200.000 de flori. Mai trebuie să știi că nu vei obține imediat profit, pentru că șofranul vă atinge potențialul sau cel mai mare abia în al treilea an.
Șofranul se cultivă la sfârșitul lunii iulie, pentru că rădăcină acestuia să se poată dezvoltă până la sosirea sezonului rece. Înflorirea și recoltarea șofranului se face între lunile octombrie și noiembrie. Florile se recoltează dimineața.
Cultură de legume bio
Încheiem acest articol cu o idee nu tocmai nouă, însă care are mare căutare: cultivarea legumelor bio. Știm cu toțîi că produsele ecologice sunt mai scumpe și mai sănătoase, iar această diferență de preț se explică prin faptul că și costurile de obținere a produselor ecologice este mai mare.
Comparativ cu o cultură tradițională, vei obține o cantitate cu 40% mai mică, pentru că nu vei folosi îngrășăminte chimice, iar cele folosite sunt pe baza de alge marine și vermicompost. Totodată, pentru combaterea bolilor și dăunătorilor vei folosi doar produse preventive.
Investiția pentru o cultură de legume bine include solarii, linie de ambalare și echipamente de protecție, iar totalul cheltuielilor se poate ridică la 40.000 de euro. Vei putea obține și fonduri europene pentru o astfel de afacere, așa că sfatul nostru este să profiți de acest lucru!
Sursa: cumsa.ro