Acceleratoarele de particule sunt instalații care permit studierea materiei la nivel subatomic, prin accelerarea la viteze apropiate de viteza luminii și ciocnirea unor particule elementare, cum ar fi electroni, protoni sau ioni. Aceste experimente pot genera condiții extreme de energie, temperatură și presiune.
Teoretic, un om n-ar putea intra în contact direct cu un fascicul de particule, pentru că astfel de acceleratoare au numeroase sisteme de siguranță și protecție.
Totuși, în perioada de pionierat a cercetărilor din domeniu, un astfel de accident chiar s-a produs. Savantul rus Anatoli Bugorski este singurul om care nu numai că a fost expus unui flux de particule accelerate , dar a și supraviețuit.
Experiență l-a marcat atât fizic, cât și psihic, fără a-i afecta însă capacitatea intelectuală, scrie IFL Science, citat de cespuneu.ro.
După ce a fost lovit de fascicul, Bugorski a declarat că a văzut o lumină „mai strălucitoare decât o mie de sori”, dar nu a simțit nicio durere, cu toate că prin creier i-a trecut o doză de radiații cu mult peste doza fatală.
Miracol științific
Imediat, jumătatea stângă a feței i s-a umflat ca un balon, iar cercetătorul a fost dus de urgență la spital. Pielea a început să i se cojească, dezvăluind traseul pe care fasciculul de protoni l-a ars prin față, os și țesutul cerebral de dedesubt. Mai mult, medicii se așteptau ca Bugorski să moară în câteva zile.
Spre surprinderea tuturor, fizicianul nu doar că a supraviețuit, dar și-a terminat doctoratul și a continuat să lucreze ca fizician de particule.
Mai mult decât atât, cercetătorului nu i-au fost afectate abilitățile intelectuale, dar oboseala mentală i se accentua mult mai repede. Şi-a pierdut complet auzul urechii stângi, iar jumătatea stângă a feței i-a rămas paralizată, din cauza distrugerii nervilor, dându-i un aspect mai tânăr, ca şi cum ar fi îngheţată în timp.