Ortodoxe
Sf. Mc. Ermie, Eusebiu şi Haralambie
Greco-catolice
Sf. m. Ermie
Romano-catolice
Vizita Sf. Fc. Maria; Sf. Petronela, fc. m.
Sfântul mucenic Ermie este pomenit în calendarul creştin ortodox la 31 mai.
Sfântul Ermie era soldat în armata romană, înaintat în vârstă, care pentru mărturisirea credinţei în Hristos, a suferit şi a fost ucis în timpul persecuţiei împotriva creştinilor din perioada împăratului Antonin cel Pios (138-161).
Pentru că nu a vrut să aducă jertfe zeilor, înainte de a fi supus la multe şi grele chinuri, demnitarul care îl judeca i-a spus Sfântului Ermie că, având în vedere bătrâneţea şi înţelepciunea sa, îl cruţă şi îl miluieşte.
Sfântul i-a răspuns că nu îi trebuie mila aceluia: "eu caut mila lui Dumnezeu, Care mă va duce la Dânsul; Acela înţelepţeşte pe robii Săi cu Duhul Său cel Sfânt" (Vieţile Sfinţilor).
În timpul în care asupra bătrânului soldat se porniseră fără milă chinuitori săi, a fost chemat şi un vrăjitor care i-a pregătit otrăvuri puternice, Sfântul Ermie fiind obligat să le bea.
Faptul că Sfântul Ermie a rămas nevătămat după ce a băut otrăvurile l-a făcut pe vrăjitor să strige cu mare glas: "(...) îmbătrânit în păcate şi în răutăţi, mă înnoiesc cu sufletul, întorcându-mă spre Dumnezeul cel viu, Care petrece totdeauna în veci. O, Dumnezeule cel ceresc, Unule adevărat, Cel ce m-ai izbăvit de înşelăciunea cea diavolească şi de spurcăciunile idoleşti, prin robul Tău Ermia, prin care Te-am cunoscut, primeşte-mă pe mine păcătosul, care mă întorc la Tine şi mă miluieşte pe mine, cel ce Te mărturisesc pe Tine!" (Vieţile Sfinţilor).
Vrăjitorului i s-a tăiat capul şi, botezându-se în sângele său, un nou creştin şi mucenic al lui Hristos s-a dus la Dumnezeu, iar Sfântul Ermie a fost şi mai rău chinuit.
Sfântul Ermie s-a mutat către Domnul, după ce i s-a tăiat capul.