Articolele din categoria CULTURĂ:

Mitropolitul Longhin, Biserica Ucraineană
Marea prigoană a preoților români din Ucraina - Cine îi amenință cu moartea - Mitropolitul Longhin, mărturii din infern - VIDEO
Este scandal uriaș în bisericile din Ucraina! Preoții români acuză oficialii loiali Kievului de violențe și amenințări cu moartea. Iar serviciile secrete ucrainene susțin că există mai mulți clerici care ar avea legătură cu Rusia și fac propagandă pro-Putin. Mai multe percheziții au avut loc în biserici, mănăstiri și chiar la casele duhovnicilor, în încercarea de a se găsi documente care să demonstreze legăturile cu Kremlinul. Peste 100 de lăcașuri de cult riscă să fie închise. 
Mitropolia Olteniei anunță un monument înălțat în locul blestemat de Sfântul Calinic, ce duce spre Mânăstirea Frăsinei - Athosul românesc
Mitropolia Olteniei anunță un monument înălțat în locul blestemat de Sfântul Calinic, de lângă Mânăstirea Frăsinei - Athosul românesc
Mitropolia Olteniei anunţă că va realiza o lucrare monumentală pe care o va aşeza pe locul în care Sfântul Calinic a oprit urcarea femeilor la Mănăstirea Frăsinei, considerată Athosul românesc. Anunțul vine la o săptămână de la decizia oficială a Mitropoliei, că „legământul Sfântului Ierarh Calinic” este actual şi lucrător la Mănăstirea Frăsinei.
Mihai Eminescu
Eminescu rock'n'roll. Cum a ajuns marele poet cel mai cunoscut textier rock și folk
Nu este exclus ca poetul Mihai Eminescu să fie cel mai des utilizat textier din muzica românească. De la romanțe până la rock, pop și folk, versurile sale au dat atât farmec, cât și calitate unor piese memorabile, precum "Atât de fragedă" - Mondial sau "Dintre sute de catarge" - Pro Musica. Mulți dintre artiștii care au folosit versurile sale în perioada comunistă au recunoscut că aceastea erau și de o cale sigură ca o piesă să treacă de cenzură.
Mihai Eminescu (pictură de Lucian Opriceanu)
Moartea lui Eminescu, între nebunie, sifilis și malpraxis. Polemicile continuă și după 134 de ani
15 ianuarie, ziua de naștere a marelui poet Mihai Eminescu și Zi a Culturii Naționale, readuce în discuție, an de an, polemicile legate de moartea artistului. La 39 de ani, Eminescu s-a stins din viață în cea mai bună tradiție a artiștilor romantici: tânăr, sărac și "nebun". După 134 de ani, specialiștii încă discută acest ultim aspect, cel al afecțiunilor psihice care i-ar fi fost fatale marelui poet.
Iulian Horneț
Un inventator care și-a pus geniul în slujba țării - Iulian Horneț: „Am muncit să-mi dotez țara cu armamentul cel mai performat la acea vreme”
Într-o Românie în care clasa politică arată o lipsă totală de implicare în problemele esențiale, mai ales într-o perioadă în care granițele sunt vulnerabile din punct de vedere al securității, avem și oameni patrioți, care își pun geniul în slujba țării. Iulian Horneț a povestit, într-o convorbire cu scriitorul general Radu Theodoru, drumul parcurs în inovație, fiind angajat prin dăruirea sa în bătălia pentru patrie.
Pastila pentru suflet - 3 ianuarie
PASTILA PENTRU SUFLET - Care este gândul zilei - 3 ianuarie
Rugăciune zileiRugăciune către Sfântul Ierarh Petru Movilă Icos 1.“Ales fiind de Dumnezeu din pântecele maicii tale spre a deveni păstor vrednic al Bisericii Ortodoxe, împodobit cu smerita cugetare și credință neclintită, prin ispitele vieții ai trecut neșovăielnic, căci ai avut ca țintă neschimbată odihna în sălașele cerești. De aceea, te rugăm primește de la noi cântarea aceasta: Bucură-te, făclie duhovnicească; Bucură-te, slujitor al Ortodoxiei; Bucură-te, purtător al harului Sfântului Duh; Bucură-te, strănepot al Sfântului Voievod Ștefan cel Mare; Bucură-te, cel ce te-ai dăruit cu totul Bisericii; Bucură-te, întărire a credincioșilor; Bucură-te, alungare a înșelăciunii; Bucură-te, cel ce te-ai ostenit pentru Hristos; Bucură-te, lumină a sufletelor tulburate; Bucură-te, purtător al cuvintelor sfințite; Bucură-te, povățuitor al Bisericii; Bucură-te, păstor credincios; Bucură-te Ierarhe Petru, apărător al dreptei credințe!”