Povestea vânzării acestui hotel către o firmă controlată de la Budapesta a început în 2019. Atunci o firmă cu un singur angajat din Cluj a cumpărat imobilul cu 3,5 milioane de euro și a anunțat că îl va tranzacționa către o firmă din țara vecină, scrie presa locală. Atunci statul român nu și-a folosit dreptul de preempțiune asupra acestui vestigiu cultural.
La finalul lunii februarie s-a finalizat tranzacția hotelului către firma maghiară pentru suma de 5,8 milioane de euro. Rămâne însă de văzut ce anume se va întâmpla mai departe cu Hotel Ardealul, care se află într-o avansată stare de degradare. Guvernul de la Budapesta a fost anunțat oficial că nu are voie să facă investiții în România, așa cum au făcut în anii trecuți.
Hotelul Ardealul Arad, cu denumirea lui istorică de „Hotel Crucea Albă”, a fost fondat în anul 1841 și este un loc cu tradiție și istorie. Acesta este amplasat în centrul orașului, lângă Teatrul de Stat „Ioan Slavici”, și are o capacitate de 146 locuri.
Acesta este o bijuterie culturală pentru România . Hotelul a găzduit în 1872 o adunare a peste 300 de fruntași români din vestul Transilvaniei. De-a lungul vremii i-au trecut pragul personalități marcante ale culturii române și europene, printre care George Cosbuc, I.L.Caragiale, Octavian Goga, George Enescu, dar și împăratul austriac Franz Iosif, proiectantul canalului Suez Ferdinand Lesseps sau compozitorii francezi Leo Delibes şi Jules Massenet.