De Ziua Națională a României, Google și-a schimbat celebrul logo astfel încât să incorporeze ”Coloana Infinitului”, cunoscuta lucrare a sculptorului român Constantin Brâncuși, dar și tricolorul românesc.
Parada militară din București a început la ora 11:00. Aproape trei mii de soldați participă la acest eveniment, alături de mii și mii de români, care s-au adunat în Piața Constituției pentru a urmări trecerea forțelor armate române.
La paradă participă și detașamente de militari din Statele Unite, Polonia, Bulgaria, Turcia și Republica Moldova.
Parade similare vor avea loc și la Alba Iulia, Constanța, Cluj-Napoca, Brașov, Craiova sau Iași.
Ziua Națională a României. Ce evenimente îi așteaptă pe români azi
Printre zecile de manifestații locale, de la fripturile cu mirodenii de la Alba Iulia, unde sunt așteptați peste 20.000 de oameni, la concertul lui James Arthur de la Iași, tot azi se desfășoară evenimentul intitulat ”Festival de România”.
Astăzi sunt programate și felurite activități culturale, de la vernisaje, expoziții și concursuri.
Ziua Națională a României. Un scurt istoric
La câteva luni după Revoluția din 1989, conducătorii români au decis să renunțe la Ziua Națională de 23 august și să o schimbe cu data de 1 Decembrie.
Cu toate că semnificația datei de 23 august este una importantă, anii de dictatură comunistă nu au făcut decât să asocieze semnificația ei cu lipsa de libertate. Parlamentul ales la 20 mai în 1990 a votat schimbarea.
Legea a fost promulgată de președintele Ion Iliescu la 31 iulie și a fost publicată în Monitorul Oficial în 1 august 1990.
Ziua Națională a României. Mesajele politicienilor
Dacian Cioloș, premierul României: "Acum, după 97 de ani, a fi împreuă rămâne un țel pentru românii din întreaga lume: pentru cei de acasă, pentru cei din imediata apropiere a țării sau pentru toți cei risipiți în lumea largă. 1 decembrie este ziua în care ne simțim cu toții că suntem români și că, a fi împreună, indiferent unde suntem poate fi acel sentiment care să ne facă să vrem mai mult de la locul pe care îl numim acasă. Și aici, acasă, vrem o țară cu care să ne mândrim nu doar pentru istoria ei, ci și pentru prezentul ei, o țară unde decența și speranța sunt împreună, respectul fiecăruia, meritele îi sunt recunoscute, unde guvernarea se dedică țării, iar rezultatele se văd. Aceasta este țara în care eu vreau să fiu prim-ministru, și atâta timp cât voi ocupa această poziție, mă voi strădui să stabilesc această direcție în care să ne îndreptăm. La mulți ani România, la mulți ani români, oriunde vă aflați!"
Klaus Iohannis, președintele României: ”Am ales pentru anul acest o celebrare mai puţin fastuoasă. Dorinţei de schimbare trebuie să-i răspundem cu toţii în anul ce urmează. Putem privi ziua naţională de anul acesta ca pe un nou început. Ne place sau nu, politica este cea care exprimă interesle unei socităţi. Este nevoie de un nou inceput in politică, dar asta nu inseamna sa stergem cu buretele lucrurile bune ci sa incercam o innoire.”