Curtea de Apel București a condamnat-o, în martie 2021, pe fiica fostului președinte al României, Traian Băsescu, Ioana, la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul în care a fost judecată privind modalitatea de finanțare a campaniei prezidențiale din 2009.
Potrivit DNA, în decembrie 2009, Ioana i-ar fi cerut directorului de la Oil Terminal, Silviu Wagner, să achite ”o factură fiscală despre care a spus că reprezintă cheltuieli restante din campania pentru alegerile prezidențiale, care se desfășurase în toamna aceluiași an”.
Pe 30 decembrie 2009, Oil Terminal ar fi încheiat cu o firmă controlată de Ioana Băsescu un contract fictiv de publicitate în valoare de 419.000 lei.
Pe 16 februarie 2010, Oil Terminal a virat firmei controlate de Ioana Băsescu suma de 119.000 lei, ”diferența de 300.000 lei nemaifiind virată din dispoziția inculpatului Wagner Silviu Ioan, ca urmare a faptului că nu a primit nici un document justificativ pentru suma achitată în avans”.
DNA acuză faptul că serviciile de publicitate nu au fost prestate, Oil Terminal ”neavând nevoie reală de publicitate (avea un obiect de activitate cu consumatori captivi și nu mai achiziționase niciodată publicitate de asemenea valoare).
Mai mult, firma “prestatoare” nu desfășurase anterior activități comerciale semnificative și nu avea experiență relevantă în domeniul publicității.”
Mai departe, potrivit DNA, pe 19 februarie 2010 (la două zile de la încasarea banilor), firma controlată de Ioana Băsescu ar fi virat 100.000 lei către o altă firmă a lui Giovanni Francesco, iubitul fiicei președintelui la acea vreme.
”Între cele două societăți nu au existat în realitate nici un fel de operațiuni comerciale, iar prin transferul bancar s-a urmărit exclusiv ascunderea originii infracționale a banilor proveniți din prejudicierea societății de stat reprezentată de inculpatul Wagner Silviu Ioan”, susține DNA.
Potrivit procurorilor, în februarie 2010, cuplul Ioana Băsescu – Giovanni Francesco a folosit acești bani pentru o excursie în Cuba.
În dosarul disjuns, procurorii l-au acuzat pe Giovanni Francesco și de evaziune fiscală și o altă faptă de spălare bani.
Astfel, pe 1 iulie 2009, italianul a încheiat ”un contract de prestări servicii cu o societate media, având ca obiect lansarea a două posturi de televiziune cu tematică muzicală și punerea la dispoziție de echipamente și aparatură audio-video”.
În schimbul acestor servicii, firma lui Francesco a încasat 2.500.000 lei.
Potrivit DNA, ”veniturile și taxa pe valoarea adăugată nu se regăsesc în declarațiile fiscale, iar impozitele corespunzătoare nu au fost plătite către bugetul de stat. Astfel, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma totală de 735.098 lei (TVA în cuantum de 399.160 lei și impozit pe profit în cuantum de 335.938 lei)”.
DNA acuză faptul că Ioana Băsescu l-a instigat pe Giovanni Francesco să folosească suma obținută din evaziune ”pentru plata unor servicii prestate în campania electorală desfășurată în cursul anului 2009 pentru alegerea președintelui României”.
Mai departe, potrivit DNA, între octombrie și noiembrie 2009, Ioana Băsescu l-ar fi determinat pe Giovanni Francesco ”să realizeze operațiuni fictive prin care suma de 735.098 lei provenită din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală a fost transferată către trei firme, pentru a achita servicii prestate în cadrul campaniei electorale în favoarea unui candidat la alegerile prezidențiale.
Transferurile au fost intermediate de către Udrea Elena Gabriela și Băsescu Ioana, care i-au comunicat lui Francesco Giovanni – Mario datele societăților către care urmau să fie efectuate plățile”.
Completul de la Înalta Curte care judecă dosarul finanţării campaniei prezidenţiale a lui Traian Băsescu din 2009 este alcătuit din judecătoarele Rodica Cosma (vicepreședinte al ÎCCJ), Anca Alexandrescu și Adriana Ispas.