Volodimir Zelenski a exclus o mobilizare generală într-un discurs susținut marți seara, în cadrul căruia s-a adresat națiunii. Dar decizia de a readuce rezerviștii în serviciul activ a fost un alt semn că Ucraina se pregătea pentru o posibilă ciocnire militară cu vecinul său. De altfel, anunțul a venit după ce Rusia a început să mute trupe în estul țării, relatează The Guardian.
Marți, Vladimir Putin a spus că Rusia va sprijini revendicările teritoriale ale republicilor autoproclamate din Lugansk și Donețk, crescând dramatic probabilitatea unui război în viitorul apropiat. În replică, președintele SUA, Joe Biden, a denunțat mișcarea ca o încercare de a tăia „o mare bucată” din țară.
În context, președintele SUA a anunțat introducerea de noi sancțiuni dure împotriva Rusiei pentru „începerea” unei invazii a Ucrainei, dar că mai este timp pentru a evita războiul.
„Cine (...) crede Putin că îi dă dreptul să declare noi așa-zise țări?” A spus Biden, anunțând sancțiuni împotriva a două bănci rusești și măsuri radicale pentru a împiedica Rusia să strângă capital pe piețele vestice.
Replica din partea Rusiei nu s-a lăsat, însă, așteptată. În cursul dimineții de astăzi, ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoly Antonov, a respins sancțiunile, spunând: „Nu-mi amintesc nicio zi în care țara noastră a trăit fără restricții din partea lumii occidentale. Am învățat să lucrăm în astfel de condiții. Și nu numai să supraviețuim, ci și să ne dezvoltăm statul”.
Reamintim că secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a anulat întâlnirea cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, planificată pentru ziua de joi, 24 februarie, declarând că acțiunile Rusiei (din ultima perioadă - n.r.) au indicat că nu este serios luată în calcul calea diplomatică pentru rezolvarea crizei.
Mai mult decât atât, Casa Albă a anunțat, de asemenea, că un summit între președinții Joe Biden și Vladimir Putin, propus de președintele francez, Emmanuel Macron, „cu siguranță nu este în planuri în acest moment”.