În timp ce primul Youtube Premium va fi apreciat în special de către cei care consumă multe clipuri video pe celebrul serviciu de streaming video, Youtube Music este realizat în special ca o alternativă la Spotify, Apple Music, Deezer şi alte servicii de streaming de muzică.
YouTube Music este disponibil acum pe Android şi iOS sub forma unei aplicaţii separate de aplicaţia principală YouTubem, dar şi în browser (music.youtube.com). Aici poţi reda aceeaşi muzică pe care o poţi accesa şi pe YouTube, însă folosind o interfaţă mai bine orientată către astfel de activităţi. De asmenea, aplicaţia funcţionează în fundal pe mobil (dacă ai abonament lunar). Cei care vor folosi serviciul gratuit, fără să plătească, vor trebui să ţină aplicaţia pe ecran şi vor întâlni reclame între melodii. Abonaţii YouTube Music Premium pot descărca melodii local, nu au reclame şi pot închide ecranul în utilizare.
Pe de altă parte, YouTube Premium este un serviciu pentru cei care consumă mult conţinut prin intermediul platformei. Acesta oferă posibilitatea de a scăpa de reclamele de pe serviciul de streaming video, permite descărcarea offline a clipurilor pentru a le vedea mai târziu, sau atunci când nu ai acces la internet, dar şi posibilitatea de a reda doar componenta audio a unui clip video, chiar şi cu ecranul închis, atât pe Android, cât şi pe iOS. Nu în ultimul rând, serviciul premium include o serie de show-uri de televiziune „YouTube Originals”, pe care le poţi vedea doar folosind acest abonament. Printre show-uri se regăseşte şi serialul Cobra Kai, continuarea seriei de filme Karate Kid.
YouTube Premium mai are însă un avantaj major, care îl poate desemna drept serviciul pe care să alegi atunci când te hotărăşti să faci un abonament YouTube. Acesta include şi acces la YouTube Music Premium, deci este un soi de serviciu 2-în-1. Preţul este însă avantajul major al lui YouTube Premium, fiind cu doar patru lei mai scump decât abonamentul care acoperă exclusiv serviciul de muzică.
Preţurile sunt în ton cu cele ale altor servicii concurente de pe piaţă. Pentru YouTube Music, utilizatorii vor trebui să plătească 22 de lei pe lună. YouTube Premium costă în consecinţă 26 de lei. Având în vedere avantajele de a scăpa de reclame pe YouTube pe toate platformele pentru 4 lei în plus, varianta Premium este foarte atrăgătoare.
Atenţie, însă! Cei care folosesc platforma YouTube exclusiv pe iOS plătesc puţin mai mult, întrucât tranzacţiile de abonare se fac prin intermediul AppStore, iar Apple percepe o taxă de 30% pentru orice fel de conţinut vândut pe platforma sa (şi Google percepe aceeaşi taxă de la alţi dezvoltatori, însă serviciile Music şi Premium sunt ale sale). Astfel, din aplicaţia iOS, abonamentul YouTube Music costă 29 lei, în timp ce YouTube Premium costă 35 lei. Sfatul nostru este să vă abonaţi din browser sau de pe un dispozitiv Android pentru a evita taxarea în plus.
Puteţi testa atât YouTube Music, cât şi YouTube Premium gratuit pentru o lună. Este necesară adăugarea unui card de credit la cont. Dacă nu vreţi să fiţi taxaţi după terminarea perioadei de test, nu uitaţi să opriţi plăţile recurente din noul meniu de abonamente din cadrul YouTube.