1.NU ascunde ce boli ai
– este foarte important ca medicul dentist sa fie informat despre toate bolile de care suferi. In primul rand, pentru ca anumite boli influenteaza tratamentul stomatologic sau maniera in care acesta este facut. Ascunzand anumite suferinte riscurile sunt variate.l. In al doilea rand, acest aspect trebuie cunoscut si in vederea unei bune protectii. Daca medicul nu stie de ce boli suferi, exista riscul sa se infecteze si sa dea mai departe boala boli cu transmitere pe cale sanguina sau orala. Aceste lucruri trebuiesc discutate fara teama de a fi refuzat de medicul dentist. Daca acesta face acest lucru, trebuie sa pleci pentru ca , in mod evident, un medic atent si un bun profesionist nu o sa faca niciodata un asemenea gest.. Medicul are obligatia de a trata orice pacient, indifierent de starea acestuia.
2. NU te sfii sa pui orice fel de intrebare.
Nu exista intrebari gresite. Intrebati medicul, pas cu pas, orice va intereseaza, va nelamureste sau va alina teama. In felul acesta, poti sta relaxat si fara teama ca se va intampla ceva fara ca tu sa fiti pregatit/a.
3. NU-i da medicului peste mana.
Este cel mai periculos gest pe care pacientul il poate face pe scaunul dentar. Turbina cu care medicul lucreaza functioneaza cu o turatie de aprox. 500.000 de rotatii/minut, iar varful ei (freza) este un instrument extrem de taios. Daca dai medicului peste mana si acesta scapa turbina in partile moi (obraz, limba, planseu bucal) pot rezulta rani grave, hemoragii puternice care te vor trimite direct la spitalul de urgenta. De asemenea, nu ar fi frumos nici ca medicul sa se taie la mana sau la deget in urma gestului tau. Daca totusi te doare ceva, semnaleaza medicului asta prin sunete sau prin ridicarea mainii stangi (cea de partea opusa a medicului). Un medic atent se va opri din ceea ce face la orice semnal de-al tau si se va interesa despre disconfortul pe care il ai.
4. NU atinge instrumentarul.
Daca esti curios, te poti uita si pune intrebari, insa nu este bine sa pui mana pe instrumentar. Acesta este steril si va fii contaminat numai cu saliva si sangele din cavitatea ta orala. Nu este deloc de dorit ca pe instrumentar sa existe germeni suplimentari din mediul extern.
5. NU incepe un tratament inainte sa-l intelegi.
Dupa cum am spus si la punctul 2. Intreaba orice. Asigura-te ca ai inteles ce urmeaza sa ti fie facut si care sunt avantajele si dezavantajele planului propus de medic. De asemenea, discuta aspectul financiar calr si detaliat INAINTE de a incepe tratamentul. Nu vrei sa ai surprize la sfarsit si sa te gasesti in situatia de a nu-ti permite costurile dupa ce tratamentul este incheiat. Intreaba si stabileste cu medicul si orarul vizitelor la dentist, numarul de sedinte pentru a sti exact cat va dura si cum interfera aceste sedinte cu programul tau zilnic. Exista situatii in care esti nevoit sa limitezi un pic viata sociala pana la finalizarea vizitelor la dentist si uneori acest lucru nu se poate (intalniri de serviciu, aparitii in presa etc.). asa ca inainte de a demara orice actiune, lamureste toate aceste aspecte si vei fi ferit de neplaceri neprevazute.
6. NU bea cafea sau bauturi care contin cofeina inainte de vizita la dentist.
Cofeina inactiveaza substantele anestezice, existand riscul ca anestezia sa nu prinda. In aceasta situatie, sedinta poate fi dureroasa sau foarte neplacuta, sau chiar anulata si timpul pierdut.
7. NU te duce la dentist fara sa te speli pe dinti inainte.
Nu e frumos. Bineinteles ca medicul te va trata oricum, insa nu e de dorit sa-ti expui meniul din ziua respectiva pe dintisori in fata medicului. Asa cum medicul se spala pe maini inainte sa te atinga (cu toate ca poarta manusi) asa si tu trebuie sa te speli pe dinti inainte sa te asezi pe scaunul dentar.
8. NU te duce la dentist fara programare.
Stomatologia se practica in sistem privat si pe baza de programare. Daca te duci la cabinet fara programare in prealabil risti ca medicul sa nu fie disponibil sau sa nu fie pregatit pentru interventia de care ai. Exceptie de la aceasta regula fac urgentele, cand trebuie sa te duci la un cabinet care are serviciu de urgenta si te va primi indiferent de programul pe care il are prestabilit.
9. NU te supara prea rau daca esti rugat sa astepti.
Pentru ca medicina lucreaza cu oameni si nu cu calculatoare sau hartii, medicul nu poate intotdeauna sa aproximeze exact timpul alocat fiecarui pacient. De asemenea, se poate dovedi ca o interventie trebuie sa fie mai ampla decat a preconizat medicul la consultatie si astfel, programarile se pot decala. Gandeste-te ca s-ar putea ca, intr-o zi, si pentru tine sa astepte alti pacienti. Bineinteles, intarzierile nu trebuie sa fie exagerate, daca esti nevoit sa astepti cu orele in cabinet, ceva este in neregula, dar intarzieri care se incadreaza in “sfertul academic” sunt perfect normale si acceptabile.
10. NU cere consultatii prin telefon.
Nici un medic nu poate da informatii corecte si clare fara sa vada pacientul la consultatie. Asa ca intrebarile si sfaturile cerute prin telefon pot duce la confuzii si dezinformari neintentionate. Suna, fa-ti programare pentru o consultatie si atunci vei fi sigur ca primesti cele mai bune sfaturi.