Supranumit și „războiul fierbinte”, o conflagrație nucleară face parte dintr-un scenariu de coșmar pentru orice ființă umană; cu toate acestea, tensiunile crescânde între SUA, Rusia, China și Coreea de Nord au făcut ca această sintagmă să fie pronunțată des, în ultimul timp.
Întrebat de regizorul Oliver Stone dacă „într-un război fierbinte, SUA ar fi dominante”, Vladimir Putin a răspuns, pe cât de frust, pe atât de nuanțat:
„Nu cred că cineva ar supraviețui unui astfel de conflict.”
Schimbul de replici face parte dintr-o compilație de interviuri sub forma unui documentar semnat de Oliver Stone, care va fi prezentat intergal săptămâna viitoare.
Previzualizarea care a expus această replică a mai inclus ipostaze ale liderului rus, alături de regizorul american, în încăperea din care se coordonează acțiunile militare, prezentându-i acestuia imagini dintr-un avion militar rusesc într-o incursiune în Siria.
Întrebat de Oliver Stone dacă există vreo șansă ca relația rece dintre SUA și Rusia să se schimbe, Putin a răspuns că „există întotdeauna speranță. Până în momentul în care ne vor duce la cimitir și ne vor îngropa.”
Montajul a mai oferit frânturi de dialoguri despre NATO și cinci presupuse tentative de asasinat organizate împotriva lui Putin.
La un moment dat, Putin a descris NATO drept un instrument al politicii externe americane și a declarat că statele membre ale Alianței devin inevitabil „vasali” ai SUA.
„Odată ce o țară devine membru NATO, este greu să reziste presiunilor SUA. Dintr-o dată, orice sistem militar poate fi plasat în această țară. Un sistem antirachetă, noi baze militare și, dacă este nevoie, noi sisteme ofensive", citează publicația Express.
Președintele Putin a mai declarat că Rusia este forțată să ia contramăsuri împotriva a ceea ce el a calificat drept o amenințare militară armată aflată la ghranițele țării sale.
„Trebuie să ne îndreptăm sistemele de rachete către instalațiile militare care ne amenință. Situația devine mai tensionată”, a adăugat Vladimir Putin.