Kremlinul a introdus un embargou pentru alimentele produse în ţările care au introdus sancţiuni împotriva Rusiei după anexarea Peninsulei Crimeea în 2014. Embargoul rusesc a afectat o gamă largă de produse alimentare de la brânza franţuzească la fructele din Spania.
Decretul semnat joi de Vladimir Putin, prelungeşte 'până la 31 decembrie 2019' interdicţia de a importa în Rusia produse alimentare provenite în principal din Uniunea Europeană. Acest embargou a fost prelungit în trei reprize până acum, ca răspuns la prelungirea sancţiunilor economice europene.
La finele lunii iunie, liderii celor 28 de state membre ale Uniunii Europene au prelungit şi ei, cu şase luni, sancţiunile economice dure adoptate împotriva Rusiei, din cauza lipsei de progrese în punerea în practică a acordurilor de la Minsk, destinate să pună capăt luptelor şi să deschidă dialogul politic între rebelii pro-ruşi şi guvernul ucrainean.
Sancţiunile occidentale impuse Moscovei, la care se adaugă şi efectul prăbuşirii preţului hidrocarburilor, au aruncat Rusia în cea mai lungă recesiune de la venirea la Kremlin a lui Vladimir Putin în 2000, dar economia rusească începe să îşi revină treptat. Pe termen lung, autorităţile ruse speră că acest embargou va stimula dezvoltarea unui sector agricol naţional, având în vedere şi faptul că acest sector beneficiază de importante subvenţii, potrivit Agerpres.