De la 1 aprilie, angajatorii au putut cere fonduri guvernamentale, pentru a plăti angajații, sub forma șomajului tehnic. Solicitările pot fi depuse online fie la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), fie la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS).
De asemenea, pe lângă firmele cu angajați, pot cere șomaj tehnic și persoanele care obțin venituri din alte tipuri de contracte, așa cum este cazul PFA.
Pentru a accesa aceste fonduri alocate de Guvern, angajatorii trebuie să transmită următoarele documente: o cerere; o declarație pe proprie răspundere; lista angajaților, înregistrați anterior în REVISAL ca intrând în șomaj tehnic.
„La AJOFM-uri vor depune online o cerere și o declarație pe propria răspundere angajatorii care au angajați notificați în Revisal, angajați prin contracte individuale de muncă, suspendate temporar, notificate în Revisal, pentru care solicită fondurile aferente șomajului tehnic, adică 75 % din câștigul salarial al persoanei pe luna respectivă - respectiv maxim 75 % din salariul mediu brut.” - a explicat ministrul Muncii, Violeta Alexandru.
Plata șomajului tehnic nu se face din fondurile anagajatorilor, ci direct de către stat.
„Nu plătesc angajatorii, respectiv nu avansează niciun ban angajaților sau colaboratorilor de la dânșii. Guvernul va plăti aceste fonduri din care vor face plățile către angajați. Cei care depun începând de mâine (miercuri-n.red.), pentru a se închide luna martie, solicitări la AJOFM vor primi fondurile în maxim 14 zile. Nu avem intenția să prelungim activitatea AJOFM până în ultima zi din această perioadă. Așteptăm, începând de mâine (miercuri - n.red.), solicitările, pentru a le priocesa în regim de urgență”, a mai spus Violeta Alexandru.
Suma maximă la care poate ajunge șomajul tehnic este de 4.072 de lei pe lună.