Revenind la declarație, aceasta a fost făcută de ministrul ucrinean de Externe, Dmitro Kuleba, care a precizat că dacă Viktor Orban se va opune în continuare măsurii care ar putea să zguduie Rusia (instituirea unui embargo al petrolului - n.r.), atunci acesta ar putea fi acuzat de "complicitate" la crimele de război.
"Dacă o ţară din Europa continuă să se opună unui embargo asupra petrolului rusesc, atunci vor exista motive bune de a spune că această ţară este complice la crimele comise de Rusia pe teritoriul Ucrainei", a declarat Kuleba, într-o transmisiune în direct pe Twitter, relatează Agerpres.
"Dacă o ţară se opune unui embargo asupra petrolului rusesc, asta înseamnă un lucru: această ţară este alături de ruşi şi împărtăşeşte responsabilitatea pentru tot ce face Rusia în Ucraina", a adăugat şeful diplomaţiei ucrainene.
El a făcut aceste afirmaţii după ce Ungaria, puternic dependentă de petrolul rusesc, a respins, miercuri, propunerea Comisiei Europene de embargo asupra petrolului rusesc. Această ţară a criticat absenţa "garanţiilor" pentru securitatea sa energetică în această propunere "în forma sa actuală".
Reamintim că premierul Viktor Orban a acuzat Uniunea Europeană că ar forța Ungaria să voteze embargoul pe petrolul rusesc. Liderul de la Budapesta a anunțat, vineri, că o astfel de decizie ar echivala cu o "bombă nucleară" aruncată asupra economiei țării sale.
Orban a declarat vineri, într-un interviu la radioul de stat, că dorește un termen de 5 ani - în loc de 1 an, cum se ia în considerare în prezent - pentru ca Ungaria să se conformeze unei interdicții a UE privind petrolul rusesc, potrivit Agerpres.
De asemenea, el a mai spus că renunțarea Ungariei la țițeiul rusesc necesită investiții de miliarde de dolari și acces la partea Ungariei din fondurile UE pentru a plăti pentru aceasta.