Potrivit Șefului DSU, tragedia s-a produs în jurul orei 16:25, el fiind informat după ora 17:00. La fața locului se afla un reprezentant al firmei care întreținea ventilatoarele care s-au oprit, însă a refuzat să intre în TIR din cauza faptului că acolo erau internați pacienți cu forme grave de Covid-19.
Arafat a precizat că situația este sub anchetă și că informațiile se mai pot schimba pe parcurs.
”TIR-urile, când sunt prevăzute să dureze mai mult, se conectează, în afara lor, la sursa de oxigen permanentă, care poate fi un stocător de oxigen, care intră în camera tehnică, se conectează la TIR. Acolo există reductoare care controlează presiunea maximă care intră în TIR. Aceste reductoare există și la ieșire.
Presiunea nu trebuie lăsată să urce mai mult de 5,8 bari. Astăzi, presiunea a crescut peste 6 bari. Cum, de ce, ce robinet s-a deschis mai mult, asta face obiectul anchetei.
În TIR, ventilatoarele, de fabricație americană, când se depășește 6 bari intră în sistem de protecție și se opresc, astfel presiunea distruge tot.
Asta s-a întâmplat astăzi cu toate ventilatoarele. Colegii de acolo au lucrat imediat să remedieze situația și au fost trimise și ambulanțe care să preia pacienții.
Era un reprezentant al firmei care întreține vantilatoarele în curtea spitalului, dar nu a dorit să intre în TIR și să ajute acolo, având în vedere că erau pacienți Covid.
Unii pacienți au intrat în stop cardiorespirator, iar cinci au fost transferați al alte spitale.
În jurul orei 16:25, presiunea ar fi crescut brusc peste 6 bari. Eu am aflat după orele 17:00. S-a ținut legătura cu managerul spitalului, colegii de la SMURD au trimis echipe de sprijin și ulterior am intrat în legătură și cu ministrul Sănătății.
Asta este situația pe care o știm până acum.
Instalația de oxigen se face de o firmă autorizată, nu a fost făcut nimic improvizat. Acest TIR a funcționat luni de zile în Argeș până a ajuns aici. Trebuie să vedem dacă este o greșeală umană sau o problemă tehnică”, a declarat Arafat.
Șeful DSU a menţionat că tirurile de terapie intensivă sunt în garanţie şi au fost verificate la interval de două - trei luni de către reprezentanţii firmei care asigură garanţia.
Întrebat cine este responsabil pentru tragedie, Arafat a răspuns: ”Eu nu pot stabili responsabili. În situația de presiune maximă, încercăm să facem tot posibiulul. Anchetele și evaluările vor stabili responsabilii.”
Șeful DSU a mai precizat că a vorbit cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, după ora 18:00, fiind sunat de acesta.