Lansarea acestei misiuni spaţiale ruso-europene, prevăzută iniţial în 2020, a trebuit să fie amânată pentru anul 2022 din cauza pandemiei de COVID-19 şi a unor probleme tehnice.
"Toate instrumentele" de la bordul roverului Rosalind Franklin, creat de ESA, "sunt pregătite pentru lansare, mai rămân doar câteva reglaje minore de finalizat în această lună", a precizat ESA într-un comunicat.
Testarea paraşutelor roverului, realizată în noiembrie şi decembrie la mare altitudine, a avut succes. Este vorba despre o etapă cheie pentru a asigura coborârea lentă şi în siguranţă a roverului european pe scoarţa "Planetei Roşii".
Acea coborâre a roverului reprezintă "o operaţiune crucială", care va trebui să fie realizată "foarte lent".
Roverul misiunii ExoMars a fost conceput pentru a executa foraje în scoarţa marţiană până la o adâncime de doi metri, considerată suficient de mare pentru a avea acces la eventuale materii organice, care ar putea să fie conservate în profunzimile planetei Marte de 4 miliarde de ani.
În acea perioadă îndepărtată, planeta Marte semăna mai mult cu Terra decât seamănă în zilele noastre, întrucât prezenta condiţiile necesare pentru a putea să găzduiască viaţa, fapt care îi face pe oamenii de ştiinţă să spere în descoperirea urmelor lăsate de forme străvechi de viaţă microbiană.