„Mi-am dat seama că așa se lucrează în România... Adică un protocol bătea legea”, declară fostul ofițer SRI în rezervă Daniel Florea.
Fostul ofițer SRI a dezvăluit cum a ajuns serviciul secret să fie interesat de dosare.
„În esență, protocoalele astea au fost foarte bune până la un anumit punct. Când SRI-ul și-a dat seama de puterea pe care o are în a influența justiția, adică mergând pe ideea bă, ce ne zic ăștia de la SRI e ceva beton... În SRI se numea legendă, adică 80 la sută din adevar îmbrăcat cu 20 la sută de minciuna era suficient să te facă să crezi. Ce verificai stătea in picioare pentru că era 80 la sută adevăr și cele 20 de procente care erau minciună sau care nu erau susținute și nu puteai să verifici erau suficiente ca sa te facă să mergi pe o pistă greșită. SRI-ul și-a dorit de foarte multa vreme sa aiba acces la anchete. Probabil era o chestie de orgoliu personal. Coldea nu stiu dacă a fost cultivat de cineva, că el a fost artizanul cel puțin a două dintre protocoalele 2009 și 2016. Știm foarte bine că el l-a semnat pe cel din 2016, cu Kovesi”, a povestit fostul ofițer SRI.
Daniel Florea a explicat cum ar fi acționat procurorii după ce ar fi primit informațiile.
„Atât timp cât se lucra un dosar pentru că îți venea de la SRI o informație certă și dacă venea pe tine procuror, o presiune uriașă, trebuia să te chinui sa gasesti probe sau daca erai un procuror comod, care nu voiai sa te streseze ăștia și sa ai usor si să urci in ierarhie puteai să preiei dosarul în funcție de ce-ți dădeau băieții de la SRI si mai prindeai un culoar bun si automat prindeai perfect sentinta”, a mai fostul ofițer SRI.
Florea susține că știe cel puțin un caz în care un angajat al SRI a lucrat, direct, cu procurorii.
„Un subordonat de-al meu mi-a povestit din perioada anterioara de a fi la mine, la Securitate interna, cand lucra pe apărarea Constituției, a participat efectiv ca detasat la Parchet. Timp de cateva luni de zile el a facut activitate ca un politist judiciarist, dar fara sa semneze in acte, adica participa la anchete, insemnând interogatorii, se sfatuia cu procurorul, unde putea sa intervina SRI-ul cu filaje cu documentări propriu-zise, însemnând o investigație unde locuieste, cu ce se ocupa, ce relatii… să ia un mandat de siguranță națională, cam in zona asta”, a descris Florea.
Încă de la momentul în care protocoalele dintre ofițerii de informații și procurori au fost scoase la lumină, cei care le-au girat au susținut că aceștia au respectat legea. De pildă, într-un interviu recent acordat jurnaliștilor de la BBC, Laura Codruța Kovesi a spus că anchetatorii au primit informații, dar serviciile nu s-au implicat în dosare.
„Am primit informații de la serviciile secrete și am folosit acele informații să deschidem dosare. Investigațiile noastre au fost făcute de procurori și polițiști și nimeni din serviciile secrete nu a lucrat la ele”, declara Kovesi .
În ianuarie 2019, CCR a decis că protocoalele dintre SRI și Parchetul General sunt neconstituționale.