În 18 februarie, jandarmii, împreună cu administrația publică locală și reprezentanții fondului cinegetic, respectiv ai Ocolului Silvic Siriu s-au deplasat de urgență în zonă, fiind căutate soluții pentru eliberarea animalului. Starea cerbului precum și gabaritul acestuia, estimat la peste 300 de kg, au făcut ca intervenția să fie una extrem de dificilă.
La nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean Buzău s-a luat măsura contactării unor medici veterinari pentru tranchilizarea cerbului.
Animalul a fost tranchilizat de către specialiști, iar după evaluarea stării medicale s-a constatat că cerbul are o leziune circulară în zona unui picior din față. În acestă situație, medicul veterinar, care a participat voluntar la actiune, dr. Doană Valentin, a apreciat că este necesară transportarea animalului în municipiul Buzău pentru efectuare unui tratament adecvat, întrucât, dacă ar fi fost eliberat în mediul natural nu ar fi avut șanse de supraviețuire.
Având în vedere aceste aspecte, la propunerea reprezentanților Inspectoratului de Jandarmi Județean Buzău, cu acordul tuturor părților implicate, cerbul a fost transportat cu autocamioneta pusă la dispoziție de Primăria Gura Teghii către municipiul Buzău. Acesta a fost adăpostit la Baza Sportivă a Inspectoratului de Jandarmi Județean Buzău, unde urmează să fie supus unei intervenții chirugicale și tratat de către medicul veterinar care a participat la intervenție, cu sprijinul specialiștilor din cadrul DSVSA si tehnicienilor veterinari jandarmi. După vindecare, cerbul va fi eliberat eliberat în mediul natural.
IJJ Buzău adresează mulțumiri tuturor persoanelor si instituțiilor care s-au implicat în salvarea animalului, potrivit realitateadebuzau.net