Amânarea plății ratelor este în continuare sub un mare semn de întrebare. Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a aruncat bomba și a anunțat că nu toți românii vor putea apela la această măsură. Își vor putea amâna dările doar cei care au cheltuieli cu 25% mai mari decât anul trecut.
Totuși, veștile sunt din ce în ce mai proaste pentru români. Indicele ROBOR la 3 luni a atins un nou record și se apropie de pragul de 6%. În tot acest timp, vine un avertisment sumbru de la specialiști: oamenii care vor decide să amâne plata ratelor vor plăti mai mult, iar dobânzile vor fi mai mari.
În această situație sunt din ce în ce mai mulți români. Din cauza valului de scumpiri fără precedent nu mai reușesc să-și achite ratele. Guvernul a adoptat un pachet de măsuri, iar românii pot opta pentru amânarea plății ratelor pentru o perioadă de 9 luni. Deși abia se mai descurcă, puțini sunt cei care vor face acest pas pentru că se tem că vor plăti mai mult.
„Plătesc acum 926 de lei, nu e rata fixă. A crescut deja cu vreo 200 și ceva. Mai bine achiți acum cât poți, căci după va fi mai greu dacă le amân”, spune un client de bancă.
Nici specialiștii din economie nu văd cu ochi buni această măsură. Asta pentru că dobânzile vor crește, iar, în final, oamenii vor plăti dobândă la dobândă. Alarmant este că măsura ar putea încuraja creșterea inflației pentru că banii vor fi folosiți pentru consum.
„Dacă principalul se pune pe hold pe perioada amânarii până la 9 luni și soldul din ziua amânării rămâne același, până la terminarea amânării respective ratele la dobandă se adună și capitalizează la sold. Deci, după încheierea amânării vom avea un sold mai mare cu cele 9 rate de dobandă”, spune borkerul de credite Doru Iliescu.
Măsura a stârnit discuții și în coaliția de guvernare.
„Lucrurille sunt diferite de pandemie. Atunci, dobânzile erau în scădere, acum sunt în creștere. Din partea băncilor, asta ar însemna creșteri foarte mari, din partea clienților ar însemna o acțiune oarecum sinucigașă. Să nu plătești ratele cu dobânzi mai mici, dar să le plătești cu dobânzi mai mari în viitor”, a declarat Florin Cîțu, președintele Senatului.
ROBOR la trei luni ar putea ajunge la 7% până la finalul anului.