Informația capitală pe care ministrul Justiției a prezentat-o, marți dimineață, într-o conferință de presă, este aceea că se poate reveni asupra cererii lui Ionuț Gologan de comutare a pedepsei în închisoarea pe viață și e posibilă chiar aducerea în țară a românului.
Anterior, sultanul din Malaezia a respins cererea deținutului român de comutare a pedepsei. O decizie favorabilă pentru românul condamnat la moarte ar putea fi, totuși, luată în condițiile în care vom avea o cooperare juridică între state.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-a întâlnit, în cursul vizitei în Malaezia pentru semnarea Memorandumului de înţelegere dintre Guvernul României şi Guvernul Malaysiei privind activităţi de cooperare juridică, cu încă doi români condamnaţi la moarte pentru trafic de droguri şi aflaţi în închisoarea Simpang Renggam.
"Am mers in Malaezia pentru a pune bazele cooperarii juridice intre Romania si Malaezia. Desi avem o comunitate mica in Malaezia, avem mii de romani care fac deplasari turistice in Malaezia. Avem multi studenti care fac deplasarea din Malaezia in Romania. Avem si multi detinuti, dintre care unul este condamnat definitiv la pedeapsa capitala. Pe langa acesta, mai exista doi romani care sunt judecati.
Noi am avut discutii cu procurorul general Malaeziei, cu presedintele Curtii Supreme. Am avut discutii cu ministrul Justitiei si ministrul de Interne. Am inceput cooperarea juridica dintre Romania si Malaezia. Grabim discutiile la nivel tehnic privind cele trei tratate de extradare. Negociem situatiile celor trei romani. Daca pentru Gologan se va accepta solicitarea comutarii pedepsei capitale in detentie pe viata, se poate pune problema transferului sau intr-un penitenciar din România. Faptele lor sunt fapte, le decid institutiile competente, noi putem discuta pe fondul juridi, aducerea lor în țară și salvarea vieții lor. Chiar dacă sunt infractori, vrem să le salvăm viața și să-i aducem în țară, unde după un anumit timp, există posibilitatea eliberării lor", a declarat Tudorel Toader.
Potrvit MJ, Toader a discutat şi cu avocatul românilor, precum şi cu conducerea închisorii.
Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, s-a aflat într-o deplasare oficială de cinci zile în Malaezia. Toader a vizitat închisoarea Bentong, unde este încarcerat din 2012 Ionuţ Alexandru Gologan, condamnat la pedeapsa capitală pentru trafic de droguri.
Tudorel Toader şi-a arătat susţinerea pentru bărbat, în contextul în care, anterior, ministrul român şi procurorul general din Malaezia au semnat un memorandum pe baza căruia să înceapă negocierea tratatelor de extrădare între cele două state.
Ionuţ Alexandru Gologan are 25 de ani și a fost arestat în iulie 2012 pe aeroportul din Kuala Lumpur. El avea asupra sa un kilogram şi jumătate de metamfetamină.
Malaezia este una dintre puţinele ţări din lume care a menţinut pedeapsa cu moartea în cazul traficului de droguri.
În 26 ianuarie 2016, Curtea Federală de Justiţie a Malaeziei a confirmat pedeapsa capitală pentru Ionuţ Gologan printr-o decizie definitivă. Avocaţii cetăţeanului român urmau să depună o cerere de graţiere la Sultanul statului malaysian, informa atunci MAE român, care preciza că sentinţa nu poate fi pusă în aplicare până când nu este soluţionată cererea de graţiere, demers care poate fi de durată. MAE menţiona şi că legislaţia malaeziană privind pedeapsa capitală pentru traficul de droguri este în curs de revizuire, iar autorităţile malaeziene au informat oficial că au blocat administrativ execuţiile în cazul persoanelor condamnate la moarte pentru trafic de droguri, în vederea revizuirii legii.
În anul 2013, Ministerul Justiţiei din România a transmis părţii malaeziene că este interesat să negocieze încheierea unor tratate cu statul asiatic care să reglementeze aspecte de cooperare judiciară în materie penală, îndeosebi în ceea ce priveşte transferul persoanelor condamnate. Ulterior, partea malaeziană a comunicat Ambasadei României adoptarea legislaţiei necesare pentru negocierea tratatului