Valorile Indicelui de Calitate a Aerului (ICA înregistrate, miercuri, în Bucureşti, la ora 11:00, au revenit în limite normale, fiind cuprinse între 15 şi 27, după ce, înainte de ora 10:00, acestea depăşiseră limitele admise (între 45 şi 92) din cauza incendiului din zona Periş, din judeţul Ilfov, conform datelor postate în timp de real de platforma independentă de măsurare a calităţii aerului, aerlive.ro.
Poluarea a fost provocată de arderea unor resturi de la o fostă fermă de porci din Periș din cauza unui incendiu de vegetație. Miercuri ardeau încă mocnit bazinele de acumulare ale unei foste ferme de porci din zona Periș din cauza unui incendiu de vegetație care a izbucnit marți pe o suprafaţă de 30.000 mp. Arderea resturilor de la fermă au generat un miros greu și un fum înecăcios în regiune, reclamat și de bucureștenii din zona de Nord a Capitalei.
Conform statisticii prezentate de platforma Aerlive.ro, la ora 11:00, cea mai mică valoare a ICA se consemna la staţia amplasată în zona Timpuri Noi (15), iar cea mai ridicată în zona Expoziţiei (30).
Valori normale ale indicilor de poluare mai erau consemnate şi la staţiile:
Băneasa Nord (18), Moşilor (20), Universitate (20), Piaţa Romană (22), Piaţa Sudului (22), Mihalache (24) şi Parcul Natural Văcăreşti (27).
Iniţial, înainte de ora 10:00, măsurătorile senzorilor aparţinând platformei aerlive.ro arătau valori foarte ridicate ale Indicelui de Calitate a Aerului.
Datele în timp real indicau, în zona Timpuri Noi, un nivel general al indicelui de poluare de 45, în timp ce, în zona Expoziţiei, gradul de poluare se situa la 92 de unităţi. În aceste zone, s-au înregistrau valori ridicate ale oxizilor de carbon (CO) - de 472 micrograme/mc (la Timpuri Noi), respectiv de 284 micrograme/mc la CO şi de peste 50 micrograme/mc la ceilalţi poluanţi (PM10, PM2.5, NO2 şi SO2).
Valori ridicate ale ICA au mai fost consemnate la staţiile amplasate în zonele: Mihalache (80), Piaţa Romană (75), Iuliu Maniu (66), Piaţa Sudului (63), Parcul Natural Văcăreşti (63), Universitate (60), Băneasa Nord (56) şi Moşilor (52).
Pe de altă parte, Reţeaua Națională de Monitorizare a Calităţii Aerului nu a semnalat în dimineața de miercuri nicio modificare a calității aerului din Capitală: la secţiunea "Alerte de calitate a aerului" era postat mesajul "Nu există alerte active".
Efectele poluării aerului
Particulele în suspensie (PM10) provin în special de la emisiile poluante generate de industrie, trafic şi încălzirea locuinţelor. Acestea pot provoca astm, afecţiuni cardiovasculare, cancer pulmonar şi deces prematur. Valoarea zilnică admisă de PM10 pentru protecţia sănătăţii umane este de 50 micrograme/mc, în timp ce valoarea limită anuală este de 40 micrograme/mc.
De asemenea, particulele în suspensie PM2.5, cu un diametru de 2,5 micrograme sau mai mici, sunt periculoase pentru sănătate, întrucât pot pătrunde foarte adânc în plămâni. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a stabilit un prag zilnic al calităţii aerului la 25 micrograme de PM2.5 în metrul cub de aer.
În România, conform Legii nr. 104 din 15 iunie 2011, valoarea ţintelor anuale de PM2.5 este stabilită la 25 micrograme/mc, în timp ce valoare limită anuală ce trebuia atinsă până la data de 1 ianuarie 2020 era de 20 micrograme/mc.