„La acest moment nu există date care să sugereze o creștere a riscului de evenimente adverse. Dimpotrivă, știm că după cea de-a doua doză, frecvența reacțiilor adverse pentru vaccinul de la AstraZeneca este mult scăzută comparativ cu prima doză.
Desigur că dacă avem o persoană care a dezvoltat un eveniment trombotic după prima doză, categoric nu va mai face a doua doză cu același tip de vaccin”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță.
„Vom avea o şedinţă cu toţi reprezentanţii instituţiilor responsabile de această decizie pentru revizuirea recomandărilor efectuate astăzi de Agenţia Europeană a Medicamentului, vedem o adaptare a datelor menţionate în rezumatul caracteristicilor produsului. Nu vă ascund faptul că în această seară va avea loc o şedinţă comună la nivelul tuturor statelor membre cu sistemele de sănătate, cu miniştrii Sănătăţii şi sperăm ca de această dată să fie o decizie comună a tuturor statelor membre pentru a avea o abordare integrată, aşa cum ne-am dorit-o de la început, fiind vorba în cazul de faţă despre campania de vaccinare împotriva COVID-19 în care România face parte din acest demers european şi de aceea ne dorim o abordare comună a tuturor statelor membre. Cred că este o decizie aşteptată pentru toată lumea”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat miercuri că a găsit o potenţială legătură între vaccinul dezvoltat de compania anglo-suedeză AstraZeneca împotriva noului coronavirus şi probleme rare de coagulare a sângelui la adulţii care au fost inoculaţi cu acest ser, precizând că a luat în considerare toate dovezile disponibile până în prezent.