Deși sunt preminare datele despre varianta omicron, datele din viața reală dne arată că vaccinurile în momentul de față au o eficiență mult redusă față de protecția împotriva infecției, incluzând aici și cazuri asimptomatice și cazurile simptomatice, însă, cu toate acestea, se menține o protecție ridicată față de spitașizare, față de formele severe și față de decese. Iar administrarea dozei booster crește protecția. Ca tare, deși ne așteptăm ca impactul vaccinării să fie mult mai diminuat comparativ cu impactul față de variantele anterioare, vaccinarea cu schemă completă a persoaneor încă nevaccinate și administrarea dozei booster la cei eligibili rămâne o prioritate pentru că în felul acesta vom reduce numărul de persoane care vor avea nevoie de tratament antiviral, care vor avea nevoie de spitalizare, internare la terapie intensivă sau care din păcate vor pierde lupta cu această afecțiune.
Este foarte important să reducem povara la nivelul întregii societăți, la nivelul spitalelor pentru că în felul acesta dăm posibilitatea și altor bolnavi să beneficieze de servicii medicale de cașitate.
Varianta Omicron se consideră că are un risc de reinfecție a persoanelor care au trecut prin boală, în primele șase luni, de 5 până la 10 ori mai mare față de varianta delta. Deci, eludează destul de mult răspunsul imun. Cei care au trecut prin boală și s-au vaccinat au un nivel foarte mare de protecție. Recomand celor care au făcut boala să se vaccineze pentru că ne arată o eficiență sporită în fața variantei omicron. Infecțiozitatea acestei variante virale este de 3 până la 4 ori mai mare decât delta și anterioare. Dacă noi avem o cretere de până la ori a cazurilor, ne arată o intensificare comunitară inclusiv în România. Toate datele ne arată că timpul de dedublare a cazurilor este de circa 2-3 zile.
Cum ne protejăm de noua variantă
„Trebuie să amintim câteva elemente practice. Este important să purtăm masca și să o purtăm corect. O mască are exteriorul contaminat cu particule virale și dacă punem mâna pe ea ne vom infecta. Trebuie să acopere și orificiile nazale și gura. În spațiile închise trebuie să aerisim constant pentru că omicron nu se transmite doar prin acele picături respiratorii care sunt mai grele și care stau foarte puțin suspendate în aer, ele se depun pe suprafețe. Varianta omicron se transmite și aerogen, adică prin aerosoli care rămân mai multă vreme în aer și atunci, într-o atmosferă neaerisită, ne putem infecta foarte ușor, mai ales dacă numărul persoanelor din încăpere este mare”, a mai spus Gheorghiță.