„Pentru mediul rural ne dorim să facem acele oficii de programare. Adică în multe oficii să fie un ghișeu unde să se poată programa.
Fac un apel la oamenii care dețin un cont să-i ajute pe oameni să se înscrie. Acum pe un cont se pot înscrie nelimitat persoane. Cu un laptop poți să programezi o stradă întreagă, bineînțeles dacă vor”, a spus Valeriu Gheorghiță, joi seara.
Gheorghiță este de părere că un rol foarte important în campania de vaccinare de la sate îl are preotul, medicul, primarul sau învățătorul.
„54% din populație e în mediul urban, iar restul în cel rural. Dacă dăm la o parte persoanele sub 16 ani e greu să atingem 10 milioane de persoane vaccinate. Dar noi nu vrem să atingem cifre, ci oameni. Asta trebuie să se înțeleagă. Lumea a vorbit de povestea primului om vaccinat, dar toate poveștile sunt importante pentru noi.
În fiecare localitate există persoane care reprezintă nivelul cel mai ridicat de încredere al oamenilor: medic, pastor, preot, primar, medic de famile. Printr-o organizare și colaborare se poate da un semnal foarte bun. Chiar și printr-un exemplu personnal. Într-o localitate unde se vaccinează preotul, dascălul, primarul se dă un exemplu. Oamneii nu iau neaparat informații din articole științifice, ci din ce face primarul și persoanele reprezentative. Rolul cultelor e extrem de important: acela de a promova informarea, de a promova încrederea în medici”, a spus Valeriu Gheorghiță.