"Din punctul de vedere al ponderii cazurilor internate, aproximativ 1,5% din totalul cazurilor de COVID-19 înregistrate în România au fost raportate la copii din grupa de vârstă 5-11 ani, iar 3% din cazuri la grupa de vârstă 11-14 ani. În valul 4 am observat, paralel cu creșterea numărului de cazuri la toate grupele de vârstă, și o creștere ceva mai mare a cazurilor la tineri și copii, ca urmare a faptului că varianta Delta se răspândește mai ușor. Impactul este semnificativ mai mic decât la populația adultă, dar nu este zero", a afirmat medicul militar, citat de HotNews.ro.
Potrivit șefului CNCAV, vaccinarea copiilor împotriva COVID-19 nu reprezintă un substitut pentru vaccinarea populației adulte și a categoriilor vulnerabile, dar reprezintă un pas înainte.
Coordonatorul Campaniei de Vaccinare anti-Covid a subliniat, totodată, că indicația de vaccinare se adresează cu prioritate, și la această grupă de vârstă, copiilor vulnerabili, care suferă de o boală cronică, deoarece prezența unei afecțiuni cronice la această vârstă crește riscul de spitalizare din cauza COVID-19 de 12 ori și riscul de internare în Terapie Intensivă de circa 19 ori.
"Și copiii aparent sănătoși pot să dezlvolte forme grave, chiar dacă rarisim", a mai spus Gheorghiță.
În context, medicul a emis un avertisment extrem de clar: "Dacă ne vom focusa pe vaccinarea la această grupă de vârstă în speranța că vom reduce transmiterea într-o populație cu rată mică de vaccinare la adulți, impactul nu va fi cel așteptat, ci va fi nesemnificativ".
Reamintim că România a amânat imunizarea copiilor în timp ce multe țări din comunitatea europeană au început deja vaccinarea copiilor mai mici de 12 ani împotriva COVID-19, scopul fiind protecția acestora în fața variantei Delta, dar și a tulpinii supermutante Omicron, care a început să se răspândească accelerat.
Anunțul a fost făcut chiar de către coordonatorul CNCAV, care a anunțat că primele doze de Pfizer pentru cei mici vor veni abia în luna ianuarie.
Potrivit decizie Agenției Europene a Medicamentului, la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani, doza de Comirnaty (Pfizer/BioNTech) va fi mai mică decât cea utilizată la persoanele cu vârsta de peste 12 ani (10 µg comparativ cu 30 µg). Ca și în cazul celorlalte grupe de vârstă, vaccinul se administrează sub formă de două doze, intramuscular, la un interval de 21 de zile.
Ministerul Sănătății a anunțat că România a început pregătirile pentru vaccinarea copiilor și că, „având în vedere importanța acestui subiect sensibil, campania de vaccinare trebuie precedată de o campanie de informare și educare a părinților și copiilor”, iar calendarul de livrare este stabilit de către furnizor, potrivit G4Media.ro.