„Transmiterea variantei Delta de coronavirus este similară cu transmiterea bolilor copilariei, precum pojar, vărsat de vânt”, a anunțat Valeriu Gheorghiță, marți, la conferința săptămânală pentru situația COVID-19 și a vaccinării în România.
„Varianta Delta este dominantă. Unul din doi români nu are niciun fel de protecţie faţă de această boală, în sensul că nu au fost nici vaccinaţi şi nu au trecut prin boală, nu au istoric de trecere prin boală”, a avertizat coordonatorul campaniei de vaccinare CNCAV.
Astfel că „în următoarele luni, acolo unde există aglomerări de persoane, interacțiune crescută și expunere frecventă, aproape nicio persoană care nu are niciun fel de protecție (vaccinare sau trecere prin boală - n.red.) nu va scăpa neinfectată”, a mai spus Gheorghiță.
Medicul Valeriu Gheorghiță a anunțat și cât de repede se transmite noua variantă Delta în rândul populației.
„Varianta Delta în momentul de faţă este dominantă comparativ cu varianta Alfa, când rata bazală de reproducere a cazului era de circa 2, comparativ cu rata bazală de reproducere a cazurilor la varianta Delta de 5 în medie.
După opt cicluri repetitive de transmitere, de la un caz cu varianta Alfa se ajunge în circa două luni la alte 266 de noi cazuri de boală, spre deosebire de varianta Delta unde, de la un caz pozitiv, se poate ajunge la peste 390.000 de persoane infectate în același interval de timp. Deci, de peste 1.500 de ori de persoane infectate în aceeasi perioadă de timp, pentru că varianta Delta e mult mai transmisibilă”, a explicat Valeriu Gheorghiță.
Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat marți în raportul săptămânal COVID-19 că varianta Alpha, cea britanică, ce a provocat valul anterior COVID-19 în toamna trecută, nu mai este considerată ca „îngrijorătoare” în acest moment, varianta Delta luându-i locul. Potrivit raportului, în România, transmiterea Delta a început în urmă cu două luni, de la începutul lunii iulie, din săptămâna S 27 și a crescut fulminant în ultimele 6 săptămâni, de la sfârșitul lunii iulie (S 30). Documentul poate fi analizat AICI