„Avem deja cazuri secundare în Hong Kong, în Israel și un caz în Europa, în Belgia, într-adevăr. Sunt cazuri de import, la persoane care au avut istoric de călătorie. Trebuie să înțelegem că aceste variante virale se identifică în urma testelor de secvențiere și le identificăm atunci când ele deja sunt într-o proporție suficientă la nivel populațional. Mă tem că sunt mai multe infecții generate de această variantă virală decât avem în evidență”, a declarat șeful CNCAV, vineri seara, la un post tv.
El a arătat că este important să limităm transmiterea variantei.
„Cert este că nu avem niște soluții miraculoase la îndemână, trebuie să folosim ceea ce am învățat până acum, și anume este important să limităm transmiterea acestei variante virale. Ce înseamnă – că trebuie să evităm călătoriile neesențiale în țările din Africa de Sud și în mod deosebit în Africa de Sud, în Botswana, unde au fost identificate cazuri. De asemenea, este important ca la întoarcerea din călătorie din acele țări să se impună testarea, intrarea cu test anterior negativ și, de asemnenea, cred că e foarte important și asta probabil că va fi și recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății, de a efectua carantină cel puțin șapte zile cu testare înainte de ieșire din carantină”, a adăugat Gheorghiță, care a vorbit și despre efectul variantei asupra răspunsului imun.
Medicul militar a abordat, de asememenea, subiectul extrem de delicat legat de posibilitatea ca noua tulpină să devină dominantă, cel puțin în Africa de Sud, spunând: „Se estimează pe presupunerea experților că cel puțin Africa de Sud are tendința să devină dominantă, deci intră în competiție cu varianta Delta și probabil că în perioada următoare nu este exclus să devină dominantă în Africa de Sud, or din acest punct de vedere sigur că nu este exclus potențialul de răspândire la nivel global și de a fi responsabilă de un nou val de îmbolnăviri. Din acest punct de vedere, cred că măsurile de contenționare în perioada asta, de supresie, de mitigare sunt foarte importante”.
Potrivit președintelui CNCAV, populația trebuie să înțeleagă câteva mesaje practice. Mai exact, spune acesta, „indiferent de varianta virală de care vorbim, sunt aceleași măsuri care ne protejează", respectiv purtarea măștii, distanțarea, igiena personală.
"Sunt măsurile care ne vor feri de toate variantele virale. În plan farmaceutic, vaccinarea este foarte importantă, pentru că, vedem, este o altă situație clară în care o variantă virală este generată într-o țară cu rată mică de vaccinare, unde există un risc crescut de infectare”, a punctat medicul militar.