Potrivit lui Gheorghiță, la acest moment este disponibilă, în platforma de vaccinare, harta centrelor de imunizare cu fiecare tip de vaccin, numărul de locuri disponibile, precum și numărul persoanelor aflate pe lista de așteptare.
"Harta este interactivă. Fiecare utilizator poate filtra afișarea centrelor pe județe sau numărul de locuri disponibile. De asemenea, sunt afișate statistici privind numărul total al persoanelor înscrise pe listele de așteptare pentru fiecare dintre cele 3 vaccinuri produse de Pfizer, Moderna și AstraZeneca", a declarat Gheorghiță.
Un alt element de noutate este reprezentat de posibilitatea cetățenilor străini cu drept de ședere în România, care nu dețin CNP emis de autoritățile române, de a se programa direct pe platforma de vaccinare. Pentru aceştia va fi alocat un identificator unic, corelat cu documentele de identificare ale cetăţeanului străin, care va cuprinde informații precum numărul și seria de pașaport, printre altele. Data la care se va implementa această funcționalitate va fi 10 aprilie.
În context, medicul a reiterat că în luna aprilie ritmul de vaccinare va crește în fiecare centru de vaccinare în parte. În plus de asta, se vor deschide noi centre, fapt ce va duce la reducerea timpului de așteptare al persoanelor aflate pe lista de așteptare.
"Pe 6 aprilie vom deschide 12 cabinete noi pentru administrarea vaccinului de la Moderna. Putem crește cu cel puțin 1000 de persoane vaccinate zilnic cu acest tip de vaccin. Din 13 aprilie vom deschide 144 de cabinete noi pentru administrarea vaccinului Pfizer, în condițiile în care săptămâna trecută am anunțat 125 de cabinete. Deci, reevaluând tranșele care urmează să vină, putem suplimentat numărul. Până pe 10 aprilie credem că putem operaționaliza în platformă creșterea numărului de persoane programate la un centru de la 60 la 90 de persoane pe cabinet. Deci va crește numărul de persone vaccinate pe centru și se vor crea locuri suplimentare pentru vaccinare, se va reduce astfel timpul de așteptare în listă. În aprilie vom operaționaliza unitățile mobile de vaccinare și, complementar, vom demara și a activitatea de vaccinare prin intermediul colegilor din rețeaua primară de medicină de familie. Mâine primim centralizarea de la fiecare județ. Ne așteptăm la o rata de participare în jur de 50-55%, poate chiar mai mult. Alt element care va duce la creșterea accesului persoanelor la campanie va fi operaționalizarea unor centre de vaccinare cu sprijinul marilor operatori economici care și-au manifestat disponibilitatea de a organiza propriile centre de vaccinare chiar în incinta unităților, prin rețeua cabinetelor de medicina muncii și a cabinetelor cu care sunt în relație contractuală”, a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid.
Cât privește județele cu cele mai multe persoane înscrise pe lista de așteptare pentru vaccinare, Capitala se află pe prima poziție, urmată de Cluj, Prahova, Ilfov, Mureș și Iași.
"O persoană care optează pentru mutarea de pe lista de așteptare a unui centru pe ce a unui alt centru vă ocupa următoarea poziție după persoanele înscrise deja pe lista de așteptare a centrului la care doresc să migreze. De asemenea, o persoană care anulează rezervarea și apoi se înscribe din nou pe lista de așteptare își pierde locul și vă fi așezată la finalul listei", a mai spus Gheorghiță.