SPANIA. Recordul de căldură pentru luna decembrie a fost doborât marţi în Spania. Un nou record de căldură în decembrie a fost înregistrat - cu un vârf de 29,9 grade Celsius la Malaga, în sudul Andaluziei, potrivit Agenţiei Meteorologice Naţionale spaniole (AEMET).
Această valoare, demnă de o perioadă estivală, a depăşit cu 0,5 grade Celsius precedentul record (29,4 grade Celsius), înregistrat în Spania peninsulară pe 10 decembrie 2010, în apropiere de Granada, tot în Andaluzia, a precizat AEMET pe platforma X, fostă Twitter.
Recordul a fost înregistrat după ce sudul peninsulei iberice a fost străbătut timp de mai multe zile de curenţi de aer cald, care au dus la recorduri locale de temperatură, mai ales la Murcia (27,6 grade Celsius) şi Alicante (27,3 grade Celsius), pe coasta Mediteranei.
Astfel de niveluri de temperatură ar fi \"\"mult mai puţin probabile\"\" fără \"\"schimbările climatice observate la scară mondială şi în Spania\"\", a subliniat AEMET, potrivit AFP, relatează agerpres.ro.
Obişnuită cu temperaturi ridicate, Spania se confruntă de mulţi ani cu episoade de căldură din ce în ce mai numeroase şi apropiate, câteodată în afara lunilor de vară, situaţie care îi îngrijorează pe oamenii de ştiinţă.
Potrivit AEMET, frecvenţa episoadelor de caniculă s-a triplat în ultimii zece ani pe teritoriul Spaniei, ţară aflată în prima linie în ceea ce priveşte schimbările climatice. Durata verii meteorologice s-a prelungit cu zece zile în fiecare deceniu începând din anii 1980.
Valul de căldură a cuprins sudul Franței, departamentul Herault și zonele din jur raportând temperaturi de peste 21 de grade Celsius, complet neobișnuite pentru luna decembrie. Recorduri noi au fost înregistrate în Perpignan, cu 24,1 grade Celsius, și la Montpellier, cu 21,4 grade Celsius. De-a lungul Coastei de Azur și în Pirinei, temperaturile au atins niveluri neașteptate, ajungând la 24 de grade Celsius la Cannes și 19 grade Celsius la Nisa.
Încălzirea neașteptată i-a luat pe nepregătite pe iubitorii de schi și proprietarii de pensiuni, sezonul de schi fiind pus sub semnul întrebării. Pentru că zăpada depusă deja de o săptămână în zonele montanea început să se topească. Iar în unele stațiuni montane se ia deja în calcul amânarea deschiderii sezonului de schi.