Guvernul a stabilit că, în firmele în care nu există un sindicat reprezentativ, la negocierea contractelor de muncă sau a actelor adiționale, pot participa reprezentanți ai federației sindicale din domeniul de activitate, împreună cu reprezentanții salariaților.
Scenariu de coșmar după "revoluția fiscală". Detaliul uitat de guvernarea PSD-ALDE
Guvernul a pierdut din vedere faptul că unele societăți, cum sunt cele aflate în insolvență, chiar dacă ar vrea, nu au voie să majoreze salariile brute ale angajaților decât dacă parcurg proceduri greoaie și costisitoare pentru aprobări în adunarea creditorilor și la judecătorul sindic.
Singurele societăți în insolvență care mai pot aproba creșteri salariale sunt cele care se află în procedura inițială de observație sau dacă nu li s-a ridicat încă dreptul de administrare.
Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Oana Iacob, spune că abia de acum Guvernul va analiza situația în care se află acești angajați. Și sunt aproximativ o sută de mii.
Motivul? Când se va încerca transferul unor contribuții înapoi la angajatori, Codul Muncii nu va permite scăderea salariilor brute ale angajaților!
Cel mai mare pericol pentru România este să se revină la situaţia dinainte de transferul contribuţiilor la angajaţi, arată Ionuţ Simion, country manager partner, PwC România.
"Trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat este o măsură care ţine de angajator. Dacă această măsură va fi reversată, în cazul în care nu va funcţiona, nu ştiu cum un angajator poate să reducă salariile angajaţilor. Pentru că atunci intervine Codul Muncii, care va crea nişte bariere foarte mari", a declarat consultantul fiscal.