Ministerul Sănătății propune adoptarea prin hotărâre de Guvern a unei Strategii naționale de vaccinare pentru următorii ani, dar prevederile acesteia nu vor putea fi puse în aplicare până când nu va fi adoptată o lege a vaccinării în România.
Problema este că între cele 2 propuneri există o divergență legată de OBLIGATIVITATEA VACCINĂRI.
În recentul proiect de hotărâre de Guvern pentru aprobarea Strategiei naționale de vaccinare în România pentru perioada 2023 – 2030 se arată că vaccinarea nu va fi obligatorie nici pentru adulți și nici în școli.
Într-un proiect al Legii Vaccinării, înregistrat în Parlament încă din 2017, spre deosebire de strategia propusă de MS, se propune obligativitatea efectuării unui număr de 8 vaccinuri, arată avocatnet.
În contextul pandemiei Covid-19, proiectul a fost propus pentru adoptare la votul final, în 2020, cuprinzând inclusiv amenzi pentru părinții care refuză să-și vaccineze copiii, însă de atunci nu s-a mai întâmplat nimic cu el.
Referitor la acest aspect, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit acum câțiva ani că vaccinarea obligatorie a copiilor nu numai că respectă dreptul la viață privată, stabilit de Convenția Europeană a Drepturilor Omului, dar este chiar "necesară într-o societate democratică".
Strategia Ministerului Sănătății poate fi aplicată după adoptarea unui cadru legislativ, fie sub forma proiectului de lege aflat de cinci ani pe masa deputaților, cu eventuale modificări, fie a unei alte propuneri care sa fie înaintată Legislativului.