Potrivit sursei citate, în luna iunie 2014, UTI GRUP a semnat cu Primăria Municipiului București un acord cadru de operare și mentenanță preventivă a Arenei Naționale, valabil pe o perioadă de 4 ani. În fiecare an se semnează un contract subsecvent care prevede, pe lângă activitățile de exploatare și întreținere curentă, și un număr de 12 evenimente care pot fi prestate de UTI Grup exclusiv prin comandă trimisă de PMB, scrie Agerpres.
Compania precizează că, astfel, conform comenzii primite de la PMB pentru luna septembrie, UTI Grup a prestat servicii de mentenanță curentă a Arenei Naționale, precum și servicii de operare a arenei (activarea și operarea instalațiilor electrice, de securitate și de comunicații) și de reparare a gazonului în vederea organizării evenimentului PSD, în perioada 19-20 septembrie 2014.
"Ținând cont de specificul evenimentului la care ne referim, care a necesitat realizarea într-un interval de 5 zile a instalării scenei și echipamentelor specifice de sunet și lumini, PMB a înaintat către UTI o notă de comandă similară a 3 evenimente", arată UTI, adăugând că evenimentele pe care PMB le-a avut în vedere la semnarea contractului subsecvent sunt sportive și se desfășoară pe un interval de doar două zile.
UTI precizează că "a prestat toate activitățile tehnice specifice solicitate de către PMB prin nota de comandă evidențiate în contractul de mentenanță semnat între părți, iar situația de lucrări aferentă lunii septembrie (care a inclus și evenimentul PSD), precum și factura emisă de UTI Grup, în baza validării situației de lucrări de către experții tehnicii PMB, reflectă serviciile tehnice prestate".
Compania mai menționează că, pentru același eveniment, reprezentanții PSD au solicitat UTI prestarea de servicii suplimentare față de cele standard și, în acest sens, a fost semnat un contract între UTI și PSD în 8 septembrie 2014. PSD nu a plătit la termen factura către UTI, care a deschis un dosar în instanță pentru recuperarea datoriilor și a câștigat procesul.
"Factura de stornare a sumei care reprezintă contravaloarea serviciilor prestate de UTI conform comenzii primite de la PMB pentru organizarea evenimentului PSD a fost emisă ca urmare a unei decizii a Curții de Conturi care, în urma unui audit financiar realizat la Primăria Municipiul București, a stabilit ca fiind nejustificată achitarea de către PMB a serviciilor de operare a evenimentului PSD incluse în situația de lucrări pentru luna septembrie 2014 și a decis returnarea sumei facturate pentru organizarea acestui eveniment, precum și achitarea de către UTI Grup a unei facturi de penalități și dobânzi pentru zilele dintre dată achitării facturii și data stornării acesteia, conform codului fiscal în vigoare", mai precizează compania.
UTI arată că "sumele menționate de către Curtea de Conturi nu au fost returnate de către UTI Grup, ci au fost reținute discreționar de către PMB din factura emisă de UTI, aferentă situației de plăți pentru serviciile prestate de UTI către PMB din luna noiembrie 2015, în baza adresei oficiale primite de la PMB în luna octombrie 2015, care făcea referire la decizia Curții de Conturi".
"Din rațiuni fiscale, am emis o factură de storno pentru această sumă. Am decis, de asemenea, să plătim penalitățile în cuantumul de la data notificării deoarece analizăm încă posibilitatea de a recupera sumele în discuție pe cale judecătorească și dorim să ne raportăm la o sumă fixă (cea stornată) și nu la una care crește exponențial cu fiecare zi de întârziere a plății", a mai explicat UTI.
Curtea de Conturi a menționat, în raportul său, nereguli la cheltuielile Primăriei Municipiului București legat de acest eveniment.