Ursula von der Leyen a plecat vineri dimineață din micul oraş polonez Przemysl, situat la doar 13 kilometri de graniţa cu Ucraina pentru a ajunge la Kiev. Spaţiul aerian al Ucrainei este închis din cauza războiului.
Șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen și Înaltul Oficial pentru Politică Externă al UE Josep Borrell ajung, astăzi, la Kiev pentru a se întâlni cu Volodimir Zelenski, pentru a-și arăta sprijinul neclintit pentru Ucraina în lupta sa împotriva invaziei rusești.
Nu au fost date prea multe detalii despre vizita celor doi oficiali din motive de securitate. Întâlnirea are loc în contextul în care Uniunea Europeană a pregătit deja al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei ce urmează a fi anunțat.
Potrivit informațiilor și premierul Slovac se va alătura acestei vizite. Eduard Hager a ajuns în cursul nopții la Kiev. Între timp, Vladimir Putin a discutat cu membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al Federației Ruse despre cursul operațiunii militare speciale din Ucraina, precum și despre negocierile dintre delegațiile de la Moscova și Kiev, a anunțat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
S-a subliniat, de asemenea, nevoia de contracarare activă a sabotajului informațional și de altă natură din partea Ucrainei, așa cum a fost cazul Bucha mai arată Kremlinul.
La întâlnire au participat prim-ministrul Mihail Mișustin, președinții ambelor Camere ale Parlamentului, vicepreședintele Consiliului de Securitate Dmitri Medvedev, dar și alți miniștrii: cel de externe Serghei Lavrov, cel al Apărării Serghei Șoigu și liderul FSB Serghei Naryșkin.
Foarte important, ieri ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că pe 6 aprilie, Kievul a prezentat un nou proiect de acord de pace, în care există o abatere de la prevederile fixate la întâlnirea de la Istanbul. Șeful Ministerului rus de Externe acuză Kievul de întârziere și chiar de subminare a negocierilor.
Ministrul turc de externe Mevlut Ceavusoglu a confirmat faptul că egocierile au fost grav-afectate de masacrul de la Bucha. Și, din acest motiv, Adunarea Generală a ONU a votat cu 93 de voturi pentru, 24 împotrivă și 58 de abțineri suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului.
Și China, fără nicio surpriză s-a opus suspendării motivând că decizia va crea un nou precedent periculos și va produce consecințe grave.