Președintele Comsiei Europene a anunțat o echipă comună cu Ucraina pentru anchetarea crimelor de război ale Rusiei și crimele împotriva umanității comise de soldații ruși în numeroase orașe din care aceștia au plecat. În acest moment au fost inițiate discuții între Eurojust și Curtea Penală Internațională după masacrul de la Bucha.
Anunțul a fost făcut de Ursula von der Leyen după convorbirea telefonică avută cu președintele Volodimir Zelenski. Președintele Ucrainei a fost luni în Bucha pentru a vedea masacrul făcut de ruși - FOTO.
UE a anunțat că pune la dispoziția autorităților ucrainene expertiza, sprijinul agențiilor sale de cooperarea judiciară în materie penală - Eurojust și Europol.
Ursula von der Leyen a menționat că l-a însărcinat pe comisarul pentru justiție, Didier Reynders, să urmărească și să ia legătura cu procurorul general ucrainean, iar Executivul european va oferi „tot sprijinul tehnic și financiar necesar pentru toate investigațiile conduse de UE”.
I spoke with President @ZelenskyyUa about the atrocious murder of civilians in Bucha and elsewhere in Ukraine.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) April 4, 2022
The EU is ready to send Joint Investigation Teams to document war crimes in coordination with the Ukrainian Prosecutor General.@Europol and @Eurojust will support.
„În această după-amiază am vorbit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski despre crimele îngrozitoare care au fost descoperite la Bucea și în alte zone din care trupele rusești au plecat recent.
I-am transmis condoleanțele mele și l-am asigurat de sprijinul deplin al Comisiei Europene în aceste momente teribile.
Imaginile sfâșietoare nu pot și nu vor rămâne fără răspuns. Autorii acestor crime odioase nu trebuie să rămână nepedepsiți.
Am convenit să asigurăm o strânsă coordonare între noi. UE a înființat o echipă comună de anchetă cu Ucraina pentru a colecta probe și a investiga crimele de război și crimele împotriva umanității. UE este pregătită să consolideze acest efort prin trimiterea de echipe de anchetă pe teren pentru a sprijini serviciile de urmărire penală ucrainene. Eurojust și Europol sunt pregătite să acorde asistență”, a transmis șefa Comisiei Europene, într-o declarație de presă.
Este nevoie de un „răspuns global” la acțiunile Rusiei în contextul războiului purtat în Ucraina, a mai anunțat von der Leyen și a precizat că „sunt discuții în curs de desfășurare între Eurojust și Curtea Penală Internațională pentru a-și uni forțele și pentru ca aceasta să facă parte din echipa comună de anchetă”.
„O astfel de abordare coordonată din partea autorităților ucrainene, a UE, a statelor membre și a agențiilor sale, precum și a Curții Penale Internaționale va permite colectarea, analizarea și prelucrarea probelor în cel mai complet și eficient mod posibil”, a mai anunțat președintele Comisiei.