Conform propunerii, Ungaria și Slovacia vor putea în continuare să cumpere petrol rusesc până la sfârșitul anului 2024, în timp ce Republica Cehă ar putea continua până în iunie 2024, cu condiția să nu primească mai devreme petrol printr-o conductă din sudul Europei, au precizat sursele pentru agenția Reuters.
O altă modificare propusă și care urmează să fie discutată de trimișii UE în cadrul unei reuniuni care va avea loc vineri ar include o tranziție de trei luni înainte de introducerea interdicției asupra serviciilor de transport maritim pentru transportul petrolului rusesc, în loc de o lună inițial.
De asemenea, ar implica ajutor pentru investiții în vederea modernizării infrastructurii petroliere și a atenuării impactului sancțiunilor.
Tot vineri, premierul ungar Viktor Orban a declarat că țara sa nu poate susține noul pachet de sancțiuni al Uniunii Europene, care include un embargo asupra importurilor de petrol, în forma sa actuală, potrivit Agerpres.
Viktor Orban acuză UE că șantajează Ungaria să renunțe la petrolul rusesc
Executivul Uniunii Europene a propus miercuri cel mai dur pachet de sancțiuni de până acum împotriva Moscovei pentru războiul din Ucraina, dar mai multe țări îngrijorate de impactul tăierii importurilor de petrol rusesc s-au opus unui acord.