"În urma unei reevaluări a încadrării acestor dispozitive medicale, Ministerul Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România și Colegiul Farmaciștilor din România consideră testele rapide pentru depistarea infecției cu SARS – CoV- 2 ca fiind permise a fi comercializate cu amănuntul, prin farmaciile comunitare", a transmis Agenția Medicamentului.
Având în vedere instrucțiunile de utilizare ale producătorului, este obligatoriu ca eliberarea testelor rapide să fie însoțită de avertismentul: „Prelevarea probelor și interpretarea rezultatelor trebuie făcută doar de către personal medico-sanitar calificat”.
În noiembrie anul trecut, Agenția Medicamenului a interzis distribuirea în farmacii a dispozitivele medicale pentru diagnostic in vitro de uz profesional, tocmai pentru că exista riscul unor interpertări eronate, dacă erau făcute de persoane fără experiență.
Pe de altă parte, regmenetarea n-a putut bloca vânzarea online a unor dispozitive medicale destinate utilizării de către profesioniști, pentru că "în acest moment nu există prevederi legale care să interzică această practică".