Poliţiştii de la Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice şi procurorii au descins la 14 adrese din Bucureşti, Giurgiu şi Cluj. Oamenii legii au ridicat documente de la Prefectura Giurgiu şi de la CNADNR, dar şi de la sediile unei firme care deţine o platformă online pentru plata amenzilor.
În total, 6 persoane au fost duse la audieri, printre care subprefectul din Giurgiu, Laurenţiu Ţintea, şi fosta şefă a Direcţiei de Taxe şi Impozite din Giurgiu.
Suspecţii au avut de dat explicaţii despre contractul ilegal semnat cu platforma online, care nu era autorizată şi acreditată.
"Funcţionari din cadrul unor instituţii publice ar fi semnat cu reprezentanţii unor societăţi comerciale un protocol pentru încasarea online a contravalorii amenzilor de la regimul rutier şi pentru lipsa rovinietei", a spus comisar şef Daniel Petru Bratu.
Concret, după ce cetăţenii îşi plăteau online amenzile sau rovinietele, banii nu erau redirecţionaţi către autorităţile din fiecare judeţ. Anchetatorii spun că sumele încasate din toată ţara ajungeau doar la bugetul din Giurgiu. Nu înainte ca reprezentanţii site-ului să îşi oprească un comision.
Autorităţile estimează că 20.000 de şoferi şi-au plătit amenzile folosindu-se de acest site. Deşi banii n-au ajuns la primăriile care erau îndreptăţite să-i încaseze, poliţiştii spun că şoferii nu au de ce să aibă emoţii. Nimeni nu se va trezi cu popriri pe conturi.
Din primele estimări, s-ar fi încasat aproximativ 500.000 de euro din plata amenzilor auto şi rovinietelor.
Acuzaţi de uzurparea funcţiei, suspecţii riscă să ajungă în spatele gratiilor dacă vor fi găsiţi vinovaţi.