Surprins de succesul obținut, investitorul de ocazie a realizat că nu are o idee precisă despre cea mai bună soluție pentru a evita devalorizarea banilor din cauza inflației. În speranța de a primi un sfat util, el a apelat la membrii grupului Buget de Familie, unde a împărtășit situația sa și a cerut idei și sugestii.
„Rog ajutor/sfaturi/recomandări, pentru cazul nostru. În urma unui proces judiciar anevoios și îndelungat, am obținut o sumă de bani, în cuantum de 30.000 euro. Nu dorim să irosim acești bani, nu dorim să îi investim în piața crypto sau similare (nu avem competențe în domeniu și nu consideram că ar fi o investiție înțeleaptă)”, și-a început el postarea.
Bărbatul a subliniat că familia sa nu are afaceri și se bazează exclusiv pe veniturile din salarii. Fără a trăi un stil de viață luxos, au reușit să se descurce până acum. Cu toate acestea, faptul că au câștigat o sumă de bani i-a determinat să înceapă să se gândească la posibilitatea de a-i investi sau de a preveni devalorizarea lor.
„Suntem o familie normală, fără afaceri curente, proprietăți, pământuri, moșteniri, etc. avem salariile și problemele aferente țării în care trăim. Rate, din fericire, nu mai avem, acestea au fost lichidate cu un an anterior, acestui proces. Dată fiind lipsa experienței în gestionarea unor sume de bani mai mari decât veniturile noastre curente, aș dori să știu, după experiențele voastre, exemple de investițiile stabile și sigure, care se pot face la noi în țară, cu aceste sume de bani. Mulțumesc mult pentru atenția, timpul și eventualele răspunsuri! Sănătate și toate cele bune!”, și-a încheiat postarea.
Sfaturile au început să curgă
Postarea sa a atras rapid atenția comunității, iar în mai puțin de cinci ore, peste 100 de membri ai grupului au comentat, majoritatea încercând să îi ofere sfaturi și idei utile. Unii consultanți financiari nu au ezitat să își ofere serviciile, având în vedere potențialul de a obține comisioane.
Mulți dintre cei care au comentat au sugerat investiția în proprietăți imobiliare, precum o garsonieră în oraș sau un teren la munte, considerând că acestea ar fi cele mai inspirate opțiuni pentru a-și investi banii.
„Depinzând de orașul unde locuiți, cumpărați o garsoniera, un apartament și îl dați în chirie. Venit constant pe termen lung”, a scris cineva. „Eu aș cumpăra o garsonieră/ apartament și l-aș închiria. Aș opta pentru Brașov sau Constanța , unde pot fi închiriate în regim hotelier”, a continuat alt internaut.
Cineva i-a atras însă atenția că impozitul pe veniturile obținute din chirii a crescut foarte mult în ultima vreme și i-a dat un alt sfat.
„Momentan dobânzile la depozite sunt foarte bune, puteți face un depozit cu scadență 3 luni cu 7% dobânda, până va decideți dacă vreți să faceți altceva cu banii și îl tot prelungiți la scadență. Impozitul pe venituri din chirii a crescut începând cu 1 ian 2023 cu aprox 65%, dacă decideți să cumpărați un imobil și mergeți pe varianta contract înregistrat la ANAF, să țineți cont de asta”, a fost altă sugestie.
„Eu aș investi într-o mică afacere în domeniul mâncare, salon de înfrumusețare sau mașini (mecanică, spălătorie). Astea vor merge tot timpul. Mult succes!”, a fost una dintre cele peste 100 de recomandări.
„Pot vorbi din punctul meu de vedere: 1. Cumpărat un teren și făcut agricultură. 2. Titluri de stat. Cam în astea aș investi eu dacă aș avea o sumă de bani. Apartamentele au crescut foarte mult în ultima perioada, nu sunt expertă în imobiliare, dar aș fi reticentă să cumpăr acum. Mult succes!”, a replicat o doamnă.
„Titluri de stat sau altele asemenea. Pentru investiții la bursă trebuie să aveți contract cu o firmă specializată, iar dacă consultantul se pricepe, puteți avea un venit pasiv destul de ok, mai bun decât la fondurile mutuale (vorbesc din experiență aici). A cumpăra un apartament sau garsonieră nu implică doar câștiguri. Puteți găsi niște chiriași care în mai puțin de-o lună să vă lase dezastru, eventual și datorii la utilități. Și bineînțeles că în timp se vor strica lucruri prin casa pentru care tot dvs o să plătiți”, a fost alt sfat.