"Din punct de vedere imunologic, nu e bine să le combini (vaccinrile - n.). Cine s-a vaccinat și nu a avut reacții adverse, se recomandă să se imunizeze tot cu Astra Zeneca. Altfel va trebui să o ia de la început, după un timp de 3 luni, cu alt vaccin. Asta pentru că sunt alte maniere de producere a vaccinului și de obținere de anticorpi protectori (...). În România nu am avut reacții adverse cum s-au discutat în lume, cazuri ca în Marea Britanie. Directorul EMA a recomandat ca acolo unde nu sunt reacții să continue vaccinarea cu Astra Zeneca. Reacții minore au fost la amandouă vaccinurile (Pfizer și Astra Zneca - n.r.).
Dacă au la dispoziție și alt vaccin cei ce nu s-au vaccinat, poate că ar fi de preferat să aleagă alt vaccin. Dacă au îndoieli, pot opta deci pentru alt vaccin. Înainte nu era permis așa ceva, acum se poate.
Deci, cei care au avut reacții severe nu se mai vaccinează cu Astra Zeneca, ci cu alt avccin dupa 3 luni. Ca imunolog, recomand rapelul cu același vaccin sau cu același tip de vaccin Pfizer-Moderna (care se bazează ambele pe tehnica ARN- mesager - n.r.), nu Astra (se bazează pe un vector viral nereplicativ - n.r.) - Pfizer/Moderna.
La reacție de tip șoc anafilactic la prima doză de vaccinare nu se mai face rapelul cu niciun vaccin. Abia după o lună, două se va putea relua vaccinarea", a explicat medicul.
Potrivit specialistului, dacă România nu va reuși să ajungă la o vaccinare în masă de 70% până în luna iulie, nu va putea opri pandemia de coronavirus.
Cât privește cazurile de tromboze apărute ca reacții adverse după vaccinarea cu Astra Zeneca, Ioan Gherghina a spus că vorbim despre un număr foarte mic de reacții adverse: "Comorbiditățile sunt o indicație și mai mare pentru vaccinarea anti-Covid. Boala e mult mai rea decât vaccinarea. În România sunt 1.200.000 oameni vaccinati cu ambele doze. Reacții adverse au fost, dar nu am avut niciun deces".