Agenţia Europeană pentru Medicamente a transmis oficial că serul de la AstraZeneca este sigur pentru toate grupele de vârstă.
Cu toate acestea, mai multe state membre au sistat vaccinarea cu acest ser pentru persoanele sub o anumită vârstă, de obicei cuprinsă între 50 şi 65 de ani, limitând utilizarea sa la populaţia mai în vârstă. Decizia a fost luată după apariția unor cazuri rare, dar grave, de cheaguri de sânge, în special la populaţia mai tânără.
Marco Cavaleri a subliniat, într-un interviu acordat ziarului italian La Stampa, că poziția EMA este că raportul risc-beneficiu rămâne favorabil pentru toate grupele de vârstă în contextul pandemiei.
”În contextul unei pandemii, poziţia noastră a fost şi este că raportul risc-beneficiu rămâne favorabil pentru toate grupele de vârstă”, a spus acesta.
Întrebat dacă autorităţile sanitare ar trebui totuși să evite administrarea vaccinului AstraZeneca la persoanele de peste 60 de ani, ținând cont că sunt disponibile mai multe seruri, oficialul a răspuns: ”Da, multe ţări, precum Franţa şi Germania, se gândesc la asta în condiţiile unei mai mari disponibilităţi a vaccinurilor pe bază de tehnologie ARN messenger.”
Pe măsură ce numărul cazurilor Covid-19 scade şi, ţinând cont că populaţia mai tânără este mai puţin expusă la riscuri, Cavaleri a mai spus că ar fi mai indicată utilizarea la această grupă de vârstă a vaccinurilor pe bază de ARN messenger, precum Moderna şi Pfizer/BioNTech.
Reacția vine după ce, vineri, guvernul italian a anunţat că va limita utilizarea vaccinului AstraZeneca la persoanele cu vârsta peste 60 de ani, după ce un adolescent care a primit acest ser a murit după ce a dezvoltat de o formă rară de cheaguri de sânge, potrivit Agerpres.