Compania britanică a anunțat încă din decembrie posibilitatea de a colabora cu oamenii de știință din Rusia, însă nu a oferit până acum detalii.
Anunțul privind colaborarea celor doi dezvoltatori de vaccinuri a fost făcut marți de Președintele companiei ruse R-Pharm, Aleksei Repik. Compania a precizat că va produce atât vaccinul Sputnik-V, cât şi pe cel al AstraZeneca-Oxford.
Testele se vor face în Azerbaidjan, Argentina, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Rusia şi în alte câteva regiuni din lume. La studiile din faza I și II vor participa aproximativ 100 de persoane. Acestea vor primi mai întâi vaccinul AstraZeneca şi, după 29 de zile, o doză de rapel cu Sputnik-V.
Recent, Kirill Dmitriev, directorul fondului suveran de investiţii din Rusia, care se ocupă de comercializarea vaccinului Sputnik-V în străinătate, a declarat că prin combinarea celor două vaccinuri se va obţine o creştere a eficienţei serului dezvoltat de AstraZeneca.
Studiile făcute până acum au arătat că vaccinul companiei britanice are o eficiență de 70,4%, iar Sputnik-V - de 91,4%. Ambele vaccinuri se administrează în două doze și au la bază o metodă ştiinţifică similară, folosind viruşi ai răcelilor obişnuite pe post de vectori.
Administratorii ClinicalTrials.Gov, o bază de date dedicată studiilor clinice realizate în lumea întreagă, estimează că rezultatele acestui studiu vor fi disponibile în noiembrie 2021, notează Agerpres.