Spre deosebire de majoritatea testelor pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2 ce implică utilizarea unui tampon nazofaringian, lung şi invaziv, testul de salivă dezvoltat de universitate, numit I-COVID, necesită o cantitate mică de salivă ce se recoltează într-o eprubetă sterilă, iar rezultatele pot fi obţinute în câteva ore, conform unui comunicat de presă al instituţiei.
Universitatea a efectuat peste 50.000 de astfel de analize de la punerea la dispoziţie a testului membrilor facultăţii, personalului instituţiei şi studenţilor, în luna iulie, şi preconizează că va testa până la 20.000 de persoane pe zi după începerea semestrului de toamnă, la finalul lunii august.
„Testarea directă a salivei poate rezolva dificultăţile legate de timp, costuri şi consumabile. Testul nostru are, de asemenea, caracteristici unice ce permit testarea rapidă şi frecventă pe scară largă”, a declarat Martin Burke, profesor de chimie care a ajutat la proiectarea testului.
Preşedintele Sistemului Universităţii din Illinois, Tim Killeen, a afirmat, la rândul său, că această tehnologie de pionierat este una „revoluţionară”, care „va ajuta la protejarea vieţilor”.
J.B. Pritzker, guvernatorul statului Illinois, a spus că statul pe care-l conduce „aşteaptă cu nerăbdare să fie cel mai important client” al testului.
Departamentul de Sănătate Publică din Illinois a raportat miercuri 2.295 de noi cazuri confirmate de COVID-19, cel mai mare bilanţ zilnic înregistrat de la finalul lunii mai și până în prezent, fapt ce a făcut ca bilanțul total al contaminărilor să urce la 211.889 cazuri confirmate și 7.806 de decese.
La începutul lunii mai, Universitatea Insubria din Varese (nordul Italiei) anunța că un testul rapid de salivă (TRS) și-a dovedit funcționalitatea, urmând să fie dat în producție. Potrivit inventatorilor testului, principiul funcționării este similar cu cel al testului de sarcină. Câteva picături de salivă diluate cu o soluție specială se aplică pe o bandă mică de hârtie absorbantă, iar rezultatul se obține între 3 și 6 minute. Dacă se formează o liniuță, persoana este negativă la Covid-19, dacă se formează două liniuțe, atunci este pozitivă.