Mercedes-Benz G-Klasse a fost maşina aleasă în 1988 de germanul Gunther Holtorf pentru a porni o aventură care ar fi trebuit să dureze doar 18 luni şi să implice traversarea Africii, un continent care îl fascina pe vremea când era angajat la Lufthansa.
Gunther şi-a trimis maşina, un Mercedes-Benz G-Klasse 300D în deşertul Sahara cu vaporul şi a început prima parte a călătoriei sale. A traversat întâi Algeria şi Niger, ca apoi să petreacă un total de cinci ani pentru a traversa toată Africa la bordul maşinii sale. Următorul pas a fost călătoria în America de Sud şi America Centrală, după care maşina a fost trimisă cu vaporul în Australia şi în Asia. În total, germanul a parcurs 884.000 de kilometri la bordul maşinii sale, fără să schimbe motorul original. Cu toate că a avut mici probleme tehnice pe parcurs, Gunther n-a întâlnit o defecţiune pe care să nu o poată remedia cu piesele de la bord. Fiabilitatea maşinii a fost asigurată de întreţinerea preventivă şi de faptul că maşina nu a depăşit niciodată viteza de 80 km/h, explică aventurierul german.
Singurul incident al şoferului german în cei 26 de ani de aventură alături de Mercedes 300GD a avut loc în Madagascar, când maşina a derapat într-o depăşire făcută pe un drum neasfaltat şi a ajuns într-un şanţ. Şasiul a fost neatins, dar caroseria a necesitat înlocuirea, aşa că vehiculul a fost trimis în Europa pentru reparaţii. Întreaga caroserie a fost demontată de şasiu prin desfacerea a şase suruburi, spune Gunther în interviul acordat conaţionalilor săi de la Deutsche Welle.
Maşina sa va fi expusă la muzeul Mercedes-Benz din Stuttgart. Întreaga aventură a costat aproximativ 450.000 de euro, din care 85.000 de euro au reprezentat piesele de schimb folosite de german.
La bordul maşinii sale, Gunther a străbătut 200 de râuri, a mers cu 100 de feriboturi peste oceane şi a văzut 215 ţări. Doar 16 ţări din totalul celor de pe Glob i-au scăpat lui Gunther, dintre care două i-au refuzat accesul. Germanul spune că a fost nevoit să nu meargă în celelalte 14 deoarece erau prea periculoase sau traversarea acestora era imposibilă deoarece era vorba despre atoli care nu aveau drumuri de niciun fel şi nu avea rost să încerce să le viziteze. Destinaţiile favorite ale lui Gunther au fost Ghana şi Australia.
Povestea germanului nu este legată doar de maşina sa, aventurierul începând călătoria în 1989 alături de soţia sa de la vremea respectivă. După cinci ani şi traversarea continentului african, cei doi s-au despărţit. Un anunţ la ziar i-a adus-o în faţă pe Christine, o mamă din Dresda, alături de care şi-a continuat aventura până în 2010, când aceasta a decedat în urma unei lupte de şapte ani cu o tumoare. Aventura 100% independentă a lui Gunther a continuat apoi cu sprijinul Mercedes-Benz, care l-a ajutat pe acesta să viziteze China, Coreea de Nord şi Vietnam.
Sursa: www.automarket.ro