David Sinclair a dedicat mai multe decenii studierii științei longevității, a realizat descoperiri cheie în acest domeniu și acum spune că tinerețea veșnică este un ideal ca poate fi atins. Pe lângă activitatea sa academică, el a înființat companii de biotehnologie și a obținut numeroase brevete în domeniul cercetării anti-îmbătrânire.
Nu întotdeauna a fost așa pentru David Sinclair. El a recunoscut că, la vârsta de 30 de ani, avea obiceiuri alimentare nesănătoase, consuma alcool în exces și era supraponderal. Cu toate acestea, schimbarea stilului de viață a făcut o mare diferență în longevitatea sa, relatează Businness Insider Adoptarea unei diete pe bază de plante și renunțarea la alcool au avut un impact semnificativ.
"Vârsta mea biologică calculată a scăzut în ultimul deceniu până la un punct în care se prevede că voi trăi cu cel puțin 10 ani mai mult decât dacă nu aș fi făcut nimic", a declarat el pentru Insider. Aceasta demonstrează că niciodată nu este prea târziu să faci schimbări pozitive în viața ta.
Sinclair atribuie această transformare unui set de modificări în stilul său de viață, inclusiv adoptarea unei diete pe bază de plante, renunțarea la alcool și respectarea unei rutine stricte de dimineață care implică diverse obiceiuri sănătoase. Deși termenul de "vârstă biologică" poate fi un concept relativ neclar, există cercetători care susțin că aceasta poate fi diferită de vârsta cronologică a unei persoane. Potrivit Institutului Național pentru Problemele de Îmbătrânire, "vârsta biologică" reprezintă vârsta reală pe care o au celulele, țesuturile și sistemele noastre de organe, pe baza biochimiei.
Cercetătorul a împărtășit și o serie de obiceiuri pe care le urmează în rutina sa de dimineață, acordând prioritate sănătății orale și generale:
Gargară cu ulei de cocos: Sinclair începe ziua cu o gargară de ulei de cocos, care, conform unor surse, poate avea un efect benefic asupra microbiomului bucal. Deși aceasta este o practică populară în anumite culturi, nu există suficiente dovezi științifice care să susțină în mod clar beneficiile sale.
Apă caldă cu lămâie: „Apoi beau apă caldă cu lămâie”, a spus Sinclair. Consumul de apă caldă cu lămâie este considerat de mulți oameni un obicei sănătos, iar unii dintre ei susțin că le îmbunătățește tenul, reduce balonarea și „detoxifică” organismul. Apa cu lămâie nu este dăunătoare, iar hidratarea are beneficii pentru corp. Totuși, „nu există nicio dovadă științifică conform căreia aceasta oferă beneficii pentru sănătate”, a spus Joy Dubost, nutriționist și fostă purtătoare de cuvânt a Academiei de Nutriție și Dietetică.
Pastă de dinți "netoxică": Sinclair menționează că folosește o pastă de dinți "netoxică", care nu conține îndulcitori artificiali, coloranți sau substanțe chimice. Deși termenul "netoxic" nu este standardizat și variațiile pot exista între produse, în general, pastele de dinți naturale sunt fabricate cu ingrediente naturale.
-
Consumul de iaurt cu polifenoli: „Apoi merg în bucătărie și mănânc puțin iaurt cu polifenoli”, a spus Sinclair. „Cel despre care am vorbit mult este resveratrolul. Iau doar câteva guri de iaurt, așa că practic nu îmi întrerup postul intermitent și nu se poate spune că mănânc micul dejun. Dar așa îmi iau toți polifenolii – fac asta de aproximativ 15 ani”, adaugă el. Se crede că resveratrolul, conținut în vinul roșu, are beneficii antiinflamatorii, anticancerigene, pentru sănătatea inimii și a creierului, iar cercetările echipei lui. Totuși, eficacitatea resveratrolului la oameni este încă subiect de cercetare și nu există suficiente dovezi pentru a susține utilizarea sa ca supliment.
Consumul de ceai verde matcha: Sinclair consumă ceai verde matcha, care este bogat în polifenoli și antioxidanți, cum ar fi catechinele ECGC. Există unele studii care sugerează că ceaiul verde poate avea beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea riscului de anumite tipuri de cancer și inflamații.
Lucru în poziție verticală:
„Apoi mă duc la muncă și stau în picioare la birou – și acasă, și la Harvard - și fac tot posibilul să nu mă așez pe scaun toată ziua”, a spus Sinclair. „Beau continuu apă și ceai cald pe tot parcursul zilei, până la cină”, adaugă el. Statul pe scaun pentru perioade lungi de timp poate duce la depozite de grăsimi în organism și crește riscul de boli coronariene, diabet, obezitate și depresie, a spus Phung D. Tran, fiziolog certificat de Colegiul American de Medicină Sportivă.
Statul în picioare ajută la arderea caloriilor, îmbunătățește metabolismul glucozei și contracțiile musculare, îmbunătățind circulația sanguină și reducând riscul de boli cardiovasculare, a adăugat ea. Cu toate acestea, nu există suficiente dovezi pentru a susține toate afirmațiile legate de beneficiile sale.
Aceste obiceiuri sunt recunoscute pentru beneficiile lor asupra sănătății, însă legătura lor directă cu longevitatea este încă subiect de cercetare.