Angajatorul nu mai are dreptul să suspende contractul individual de muncă al unui salariat atunci când formulează o plângere penală împotriva acestuia, după ce CCR a stabilit că această măsură este una excesivă.
Codul muncii prevede ca suspendarea unui contract individual de munca poate interveni de drept, prin acordul partilor sau in mod unilateral.
Atunci cand initiativa suspendarii apartine angajatorului, una dintre situatiile reglementate de actul normativ amintit era formularea unei plangeri penale impotriva salariatului. Deoarece dispozitia a fost declarata neconstitutionala, aceasta nu mai poate fi aplicata incepand de astazi, potrivit AvocatNet.ro.
Autorii exceptiei de neconstitutionalitate au sustinut ca masura incalca prevederile constitutionale referitoare la prezumtia de nevinovatie, dreptul la munca, nivelul de trai, restrangerea exerctiului unor drepturi/libertati si egalitatea in drepturi a cetatenilor.
In ceea ce priveste prezumtia de nevinovatie, in decizia CCR este subliniat ca prin suspendare angajatorul nu se pronunta in niciun fel asupra vinovatiei sau nevinovatiei salariatului. Plus ca masura nu reprezinta o sanctiune (nici penala, nici disciplinara). De asemenea, si egalitatea in drepturi iese din discutie, deoarece "legiuitorul este liber sa stabileasca conditii diferite referitoare la suspendarea raporturilor de munca, a raporturilor de serviciu, a functiei ori a activitatii, atat timp cat are in vedere categorii socio-profesionale diferite, care nu se afla in situatii comparabile", este precizat in document.
Tot fara temei au fost considerate si criticile privind nivelul de trai. Pentru ca, chiar daca ii este suspendat contractul, salariatul este liber sa munceasca in perioada respectiva la alta firma sau la acelasi angajator (dar pe un alt post). Aceeasi idee este valabila si in privinta dreptului la munca.