Bruce Campbell, in varsta de 64 de ani, traieste in acest avion doar 6 luni pe an, cealalalta jumatate petrecand-o in Japonia, unde urmareste de asemenea sa cumpere si sa reconditioneze intr-un fel similar fuzelajul unui Boeing 747 retras.
Barbatul avea doar 20 de ani cand a platit aproximativ 23.000 de dolari pentru terenul pe care sta astazi avionul. Planul sau original era sa faca o locuinta din furgonete de marfa, dar a decis ca un avion e o idee mai buna. O duba se afla totusi si astazi in apropierea avionului imens cu 3 motoare, sprijinit pe niste pilastri din ciment, intr-o zona de padure din afara orasului Portland, Oregon.
In 1999, fostul inginer electric avea viziunea de a salva avioane scoase din uz de la o "viata" de fier vechi. In prezent, Campbell considera aceasta sarcina ca fiind parte din scopul sau in viata. "Obiectivul meu este sa schimb comportamentul omenirii in aceasta mica nisa", a spus barbatul, potrivit Huffingon Post. "Sa dezasamblezi un avion frumos si stralucitor este o tragedie si un esec profund al imaginatiei umane", considera el.
Tranzitia nu a fost usoara pentru Campbell. In timp ce renova avionul, a petrecut ani buni intr-o locuinta mobila, dar din cauza soarecilor a fost nevoit sa se mute in aeronava, in ciuda faptului ca ii lipsea un permis de constructie.
Barbatul duce o viata modesta la bordul avionului. Doarme pe o saltea, se spala intr-un dus improvizat si gateste la cuptorul cu microunde sau la prajitorul de paine, consumand in majoritatea timpului mancare la conserva si cereale. Un suport pentru pantofi ii intampina pe vizitatori, care sunt sfatuiti la intrare sa poarte papuci sau sosete ca sa nu calce in noroi.
Cu aripile si cu echipamentul de aterizare intregi, avionul e dotat si cu un dus improvizat, dar Campbell lucreaza la un closet cu apa functional si la restaurarea unor elemente din interiorul original al avionului, cum ar fi scaunele si luminile.
"Pentru el prezenta electricitatii si farurile functionale sunt ceva minunat", a spus Katie Braun, pilot si instructor de zbor care a venit sa vada casa-avion. "Este perfect logic sa foloseasca avioanele acelea la ceva. E un concept fascinant. Cred ca se poate extinde daca oamenii ar fi mai pasionati de mediul inconjurator".
Bruce Campbell nu este singurul cu aceasta viziune, aeronave transformate in case existand si in Texas, Costa Rica si Olanda.
Asociatia de Reciclare a Aeronavelor (AFRA) din Statele Unite, o organizatie formata din lideri ai industriei care se concentreaza pe practici de sustenabilitate pentru corpuri si motoare de avioane, estimeaza ca intre 1.200 si 1.800 de aeronave vor fi demontate la nivel global in urmatorii trei ani, in timp ce intre 500 si 600 vor fi retrase din uz de-a lungul a doua decenii.