În ultimii ani, tot mai mulți tineri, mai ales cei care au sub 30 de ani nu mai vor să lucreze 5 zile pe săptămână. Aceștia preferă să aibă timp pentru viața socială, iar locul de muncă, îl percep strict ca pe o necesitate financiară.
„Organizațiile se luptă cu faptul că vechiul model de muncă unic nu se mai potrivește într-o realitate în care mulți dintre angajații care au trăit o realitate diferită au învățat și cred că pot fi mai productivi într-un cadru diferit,”spune Steve Cadigan, scriitor.
De aceea, Uniunea Europeană face eforturi pentru implementarea unei săptămâni de lucru de patru zile, în special pentru sectoarele cu deficit de forță de muncă. Inițiativa a fost deja implementată în Islanda, Marea Britanie și Portugalia și se bucură de un real succes.
Un clip de susținere a inițiativei vine chiar de la Comisia Europeană.
„Am un fiu de 9 luni și sunt responsabilă de comunicarea internă pentru Kuehne-Nagel Belgium, în Luxemburg. Înainte să am un copil, nu conta la ce oră ajungeam acasă de la muncă, dar acum trebuie să iau în considerare creșa fiului meu,” spune femeia din videoclip.
Recent, până și șeful serviciilor secrete din Germania se plângea de lipsa candidaților potriviți. Tinerii vor să fie spioni... dar "de acasă". Cerințele li se par cu atât mai mari atunci când li se spune că trebuie să renunțe la telefonul personal la muncă.